Иван Гешев: Над 17 са задържаните за трафик на мигранти

13:48, 24 юни 19 25 1075 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 17 души са задържани за трафик на мигранти. Това каза на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Над 15 задържани при акцията на ГДБОП срещу трафик на мигранти

„Става въпрос за действаща към момента най-голяма група за трафик на мигранти през българска територия. Информация за нея придобихме при международната операция „Халифакс“ през 2017 г. Тогава в резултат на същата се проведоха действия в Белгия, България, Великобритания, със съдействието на Франция и Германия. В хода бяха задържани над 40 лица“, припомни Гешев. Той посочи, че тогава българска група е съдействала на този канал и по нея започва да се работи още през 2017 г. „Към момента са задържани над 17 лица. Предстои утре да стане ясно колко и кои ще бъдат обвинени. Това е група, която се е занимавала с трафика на територията на България – хората са или български граждани, или постоянно пребиваващи в България граждани на Ирак и Афганистан, или кандидат-бежанци.

Те са се занимавали с трафик на мигранти към Западна Европа основно от Афганистан. Т.е. групата е част от международен канал – набират се хора от Афганистан, минават през Иран, през Турция и нашите ги посрещат на границата с Турция, след което се настаняват в района на Свиленград. Друга част от групата ги посреща, отвежда ги до София и ги настанява в циганските махали „Орландовци“ и „Факултета“. Заплащането се е получавало през определени лица, а не кеш и  е по арабската система.

Разследват най-голямата престъпна група за трафик на мигранти

Задържано е й лицето, което е отговаряло за парите", добави Гешев и уточни, че има няколко начина за плащане. "Ако е международен канал се плаща за конкретно преминаване или за пакетно преминаване. Става въпрос за хиляди, за десетки хиляди евро".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама