Иван Гешев: Над 17 са задържаните за трафик на мигранти

13:48, 24 юни 19 / Крими 25 270 Topnovini
1

Над 17 души са задържани за трафик на мигранти. Това каза на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Над 15 задържани при акцията на ГДБОП срещу трафик на мигранти

„Става въпрос за действаща към момента най-голяма група за трафик на мигранти през българска територия. Информация за нея придобихме при международната операция „Халифакс“ през 2017 г. Тогава в резултат на същата се проведоха действия в Белгия, България, Великобритания, със съдействието на Франция и Германия. В хода бяха задържани над 40 лица“, припомни Гешев. Той посочи, че тогава българска група е съдействала на този канал и по нея започва да се работи още през 2017 г. „Към момента са задържани над 17 лица. Предстои утре да стане ясно колко и кои ще бъдат обвинени. Това е група, която се е занимавала с трафика на територията на България – хората са или български граждани, или постоянно пребиваващи в България граждани на Ирак и Афганистан, или кандидат-бежанци.

Те са се занимавали с трафик на мигранти към Западна Европа основно от Афганистан. Т.е. групата е част от международен канал – набират се хора от Афганистан, минават през Иран, през Турция и нашите ги посрещат на границата с Турция, след което се настаняват в района на Свиленград. Друга част от групата ги посреща, отвежда ги до София и ги настанява в циганските махали „Орландовци“ и „Факултета“. Заплащането се е получавало през определени лица, а не кеш и  е по арабската система.

Разследват най-голямата престъпна група за трафик на мигранти

Задържано е й лицето, което е отговаряло за парите", добави Гешев и уточни, че има няколко начина за плащане. "Ако е международен канал се плаща за конкретно преминаване или за пакетно преминаване. Става въпрос за хиляди, за десетки хиляди евро".

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани