Разкрихме голямо завършено търговско дружество за трафик на мигранти

14:06, 24 юни 19 25 1205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Престъпната група е извеждала мигрантите през сръбската граница. Това каза на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев във връзка с разследването на най-голямата престъпна група за трафик на мигранти, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Иван Гешев: Над 17 са задържаните за трафик на мигранти

Зам.-главният прокурор заяви, че начинът на плащане на целия канал за трафик на мигранти е бил различен, но става дума за десетки хиляди евро.

Над 15 задържани при акцията на ГДБОП срещу трафик на мигранти

„Не мога да кажа българската част от канала колко е взимала, но са поне по няколко хиляди евро на човек“, каза Гешев. Зам.- главният прокурор обясни, че към този момент няма доказателства, че собствениците на домовете, в които са били настанявани мигрантите, са били част от схемата. Иван Гешев поясни, че каналът е имал възможност да поема огромен брой от хора – стотици души месечно.

Разследват най-голямата престъпна група за трафик на мигранти

„За първи път виждаме толкова сложна, голяма и мащабна организация в България. Тя обхваща всички – от хазяи, до хора, които осъществяват транспорт, през хора, които посрещат, и хора, които координират. Това е едно голямо завършено търговско дружество за трафик на мигранти, което е незаконна дейност“, допълни Гешев и подчерта, че мигрантите са били извеждани през сръбската граница, но не през ГКПП.

По думите на Гешев има данни, че гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти и по тях се работи. „Няма какво да си зариваме главата, че тази дейност няма как да стане без съдействието и логистиката на държавни служители. Това е истината. Такива групи се подпомагат от държавни служители най-вероятно срещу заплащане. Доколко и дали по този случай ще докажем такива хора, е въпрос на време“. Зам. -главният прокурор обясни, че има много случаи в Специализираната прокуратура на групи, които касаят само гранични полицаи.

„Аз се сещам поне за 4 досъдебни производства на гранични полицаи, занимаващи се точно с това – осигуряване на логистика за преминаване през границата с Турция.

Мисля, че има и 1-2 групи на сръбската граница. Така че това е неизбежна част от натиска на парите – тази дейност е високо доходоносна, плащат се много пари в Афганистан, за да можеш да стигнеш до Западна Европа. И логично е, когато има голям финансов натиск да се поддадат някои държавни служители и някъде да има корупционни престъпления“, каза още Гешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама