Христо Христов: Комунизмът в учебниците по история е представен манипулативно

19:10, 24 юни 19 / Общество 25 346 Topnovini
1

Христо Христов и фондация "Истина и памет" искат преразглеждане на някои учебници за 10. клас за учебната 2019-2020 г. в раздела за комунизма.

Според Христов много неща са изпуснати относно характера на режима. Той заяви в ефира на bTV, че има уверението на министъра на образованието Красимир Вълчев, че ще се говори с издателите, за да се внесат някои корекции в част от учебниците.

Борбата за истината е тежка, но за сметка на това продължителна

По думите му комунизмът в учебниците по история е представен подвеждащо манипулативно и тенденциозно. Христов даде няколко примера, като един от основните проблеми, според него, е фактът, че в някои учебници не са посочени началото и краят на режима.

„А началото какво е – убийства без съд и присъди в продължение на няколко месеца, до Народния съд, който опакова всичкото това нещо и който осъжда вече убити хора, което го няма в учебниците. Не е отбелязано това, няма ги тези цифри, а те са жестоки”, коментира той.

Христов обясни и че информацията за жертвите е противоречива.

„Искаме да се направи и паралел с жертвите преди 9 септември. Компартията си ги е преброила, около 5600, а редно ли е да не се даде горната граница, едни историци казват 18 000, други – 30 000, ученикът трябва да може да сравни и да прецени”, смята още журналистът.

''Този режим е осъден, че е тоталитарен, че е антихуманен, античовешки, репресивен е до 89 г.'' , обясни още Христов.

Според него има и инсинуации за прехода.

„Например „танковата” реплика на Петър Младенов, в единия от учебниците е написано, че режисьорът Евгени Михайлов я е заснел и БСП я оспорили, защото вместо „танковете да дойдат”, той бил казал: „По-добре Станко да дойде”. Това е написано и след това версиите продължават и до днес, което е некоректно, защото има произнасяне на Националната следствена служба, която потвърждава което е заснето”, беше категоричен Христов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 9 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.