Експерт разкри каква е причината за тежките катастрофи през лятото

09:01, 25 юни 19 / Общество 25 251 Topnovini

При около 90 - 95% водачите са виновни за тежките катастрофи, коментира в сутрешния блок на БНТ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев. По думите му, трябва да се подобри дисциплината им, защото основната причина за ПТП е високата скорост.

"Санкциите за нарушения са добри, не би трябвало да се увеличат до безкрай, но контролът не е достатъчен. Това се вижда и при една акция. Не с жива сила, а с технически средства трябва да се извършва този контрол", каза Стратиев.

"Вече няколко години се говори за нов закон, който мина обсъждане, но не е приет все още в НС и това е грешка", заяви той.

"Няколко са нещата, които са свързани - автомобил, път и човек. Видно е състоянието на пътищата. Основният виновник е АПИ и агенцията трябва да поеме цялата вина", каза Алекси Стратиев.

"През зимните месеци катастрофите са по-малко в сравнение с лятото. Затова съветът ми е по време на горещините е да се извършват по - чести почивки. Водачът трябва сам да прецени състояние си. Когато той пропуска някои елементи, трябва да намери място за почивка, за да може да се съвземе", каза още експертът по пътна безопасност.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 163 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.