Църквата отбелязва Павловден

07:30, 30 юни 22 25 2736 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На 30 юни Българската православна църква отбелязва Събор на светите славни и всехвални дванадесет апостоли. Празникът е наричан още и Павловден.

12-те апостоли са Симон Петър, Андрей Първозвани, Иаков Заведеев, Иоан Богослов, Филип, Вартоломей, Тома, Матей, Иаков Алфеев, Иуда Иаковов, Симон Зилот и Матий.

По-късно към тях се причислява и апостол Павел, затова този ден се казва още Павловден.

Светото Предание нарича всички 12 апостоли славни и всехвални. Като празнува паметта на всеки един от 12-те апостоли отделно, Църквата еднакво благоговее и пред целия техен събор.

Събор на светите дванадесет апостола е празник, празнуван от древността след деня на първовърховните апостоли Павел и Петър. Св. благоверен цар Константин Велики (274-337) построил в Цариград храм на името на светите 12 апостола. Съществуват данни за празнуването на празника от IV век.

Празникът е известен още като Павльовден или Павлувден.

Отбелязва се главно в Източна България за предпазване от огън, пожар, гръм и по-рядко от градушка. Свързва се със стари народни представи за унищожителната сила на огъня.

На Павльовден строго се следи да не се работи (не се жъне), да не се пали огън (дори за приготвяне на храна). В Източна Тракия не се меси хляб, за да не се „опавлюва“ брашното, т.е. да бъде запазено от сплъстяване и червясване.

Именници са Павел, Павлина, Пoлина, Поля. Имен ден празнуват и носещите името Апостол.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама