Лидерите на ЕС ще направят нов опит да изберат председател на Европейската комисия

08:15, 30 юни 19 / Свят 25 1272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само седмица след като европейските лидери се провалиха в постигането на компромис по това кой ще ръководи Европейската комисия след Жан-Клод Юнкер, те се събират отново в опит да преодолеят различията си. Лидерите трябва да се договорят и по пакета от кандидати за висшите постове в управлението на Съюза.

Лидерите си дадоха само седмица, за да отстранят пречките, но искат да се срещнат и да направят номинациите си, преди новият парламент да започне да работи на 2 юли.

От 2014 г. и от Договора от Лисабон ЕС експериментира с процес, който ще даде първа възможност за най-висшите постове на партията, която излиза на първо място в изборите за Европарламент, обяснява БГНЕС. Както обикновено, дясноцентристката Европейска народна партия - политическото движение, подкрепено от германския канцлер Ангела Меркел - излезе победител миналия месец, макар и с исторически нисък дял на гласовете.

Spitzenkandidat - или водещ кандидат - за ЕНП е германският евродепутат Манфред Вебер. Френският президент Еманюел Макрон казва, че Вебер няма достатъчно място, за да поеме най-висшата длъжност на ЕС, ръководител на Европейската комисия, тъй като никога не е бил национален лидер или високопоставен министър.

Макрон заяви, че вижда процеса Spitzenkandidat като мъртъв при положение, че никой от лидерите на групи не командва мнозинството. Според френския президент са необходими нови имена, за да заемат най-високите постове. Меркел също отбеляза, че 46-годишният Вебер изглежда не се радва на достатъчно подкрепа, за да спечели.

Сегашният ръководител на Европейския съвет - бившият полски премиер Доналд Туск, който наблюдава назначението, казва, че 28-те лидери са се съгласили, че пакетът от работни места трябва по-добре да представлява Европа като цяло. Това означава, че трябва да се намерят най-малко две жени за най-добри длъжности и да се постигне баланс между Изтока и Запада, между големите държави и малките, основателите и новопристигналите.

Всичко това, както и всяко от четирите основни политически "семейства" в коалицията на мнозинството - консервативната ЕНП, социалистическите С&Д, либералите и зелените - търсят парче от тортата.

Постът на Жан-Клод Юнкер в главната квартира на Съюза в сградата Берлемон е най-търсеният пост и може би най-могъщия - главен бюрократ с все по-голяма политическа роля. През последните години той е доминиран от дясноцентристката ЕНП, но Юнкер, който е бивш министър-председател на Люксембург, дължи тази работа на своите приятели в Съвета по отношение на парламентарната подкрепа.

Вебер, въпреки че е депутат ветеран в Европейския парламент, няма управленски опит или широка политическа база и срещу него са Макрон и много други лидери. Независимо от това, дипломати казват, че членовете на Съвета очакват ЕНП като най-мощната, макар и с намален брой депутати, да е групата, която трябва да предостави кандидата.

Най-често цитираната алтернатива е Мишел Барние - бивш френски министър и еврокомисар, който води преговорите на Съюза с Великобритания за предстоящия развод.

Ролята на Барние в процеса около Brexit му даде възможност да обиколи европейските столици и да информира националните лидери по време на това, което често изглеждаше като прокси кампания. Но ще подкрепи ли Берлин французин, след като Макрон торпилира Вебер?

Поглеждайки на изток и на юг, се забелязват двама хървати - президентът Колинда Грабар Китарович - бивш заместник генерален секретар на НАТО, и премиерът Андрей Пленкович. Българката Кристалина Георгиева, бивш комисар, станала главен изпълнителен директор на Световната банка, също може да бъде помолена да се върне от Вашингтон.

Следващата най-престижна работа в Брюксел е на председателя на Европейския съвет, какъвто в момента е Туск, който представлява държавните глави на ЕС. Либералният премиер на Белгия Шарл Мишел и президентът на Литва Далия Грибаускайте бяха споменати за тази роля.

Европейският парламент трябва да започне следващата си сесия на 2 юли и трябва бързо да избере нов председател, който да замени италианския член на ЕНП Антонио Таяни. Лидерите на ЕС обаче ще искат да повлияят на този избор, тъй като това е чип за разговори в по-широката игра на върха.

Те ще трябва да намерят и заместник на Федерика Могерини като върховен представител на ЕС за външните работи.

И накрая, в един момент лидерите ще трябва да вземат решение за нов директор на Европейската централна банка, въпреки че това се разглежда отделно от основния пакет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама