Бившият президент на Армения Роберт Кочарян отива отново в затвора

15:50, 25 юни 19 / Свят 25 966 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Апелативният съд на Армения отмени решението за освобождаване на бившия президент Роберт Кочарян и издаде официална заповед за ареста му, съобщи БГНЕС.

Бившият президент на Армения Роберт Кочарян беше арестуван на 27 юли по обвинение в узурпиране на властта и използване на насилие във връзка с уличните протести през 2008 година. Той беше обвинен и в „пренебрегване на конституционния ред” чрез манипулирането на изборите за президент в полза на своя избран съюзник.

Кочарян отхвърли обвиненията като „фалшиви и политически мотивирани”.

„Аз ще отида в затвора и ще се боря до края… Убеден съм, че накрая ще спечеля, защото този случай е фалшив”, казва той пред арменска телевизия.

Кочарян може да лежи до 15 години ако бъде намерен за виновен за намеса в изборите през 2008 г. в услуга на неговия наследник Серж Саркисян, заявиха разследващите през съда.

Хиляди протестираха в Ереван с искане за предсрочни избори

Подкрепящите опозиционния кандидат Левон Тер-Петросян излязоха на протест през 2008г., след като стана ясно, че той е загубил изборите. Тогава напрежението нарасна и протеста прерасна в сблъсъци между полицията и поддръжниците на Тер-Петросян, като 8 протестиращи и 2 полицаи бяха убити.

Генералният секретар на ОДКБ Юри Хачатуров също получи обвинения в узурпиране на властта заради събитията от преди десет години, но беше освободен под гаранция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама