Обучават лекарите от „Пирогов“ как да разпознават жертви на домашно насилие

07:50, 26 юни 19 25 1125 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ стартира проектът "Координиран мулти-секторен отговор към домашното насилие, чрез въвеждане на основен пакет от услуги". Той се осъществява съвместно между УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и Асоциация "Деметра", съобщиха от лечебното заведение.

Дългосрочната цел на проекта е да се обучат служителите на болницата, които първи се срещат в Спешното отделение с жертви на домашно насилие, как да разпознават тези хора. По този начин ще се постигне увеличаване на докладването и повишаване ефективността на услугите за жертви на домашно насилие, чрез изграждане на единен между-институционален отговор.

Краткосрочни цели в проекта се свързват с:

- повишаване и осигуряване на безопасността за жертвите на домашно насилие, чрез предоставяне на комплексна професионална услуга на едно място;

- поемане на отговорност у извършителите за проблема домашно и основано на пола насилие, чрез включването им в специализирана програма за редуциране на агресивно поведение;

- подобряване на междуинституционалното взаимодействие, чрез изработване на основен пакет от услуги за осигуряване на единен отговор на проблема домашно насилие;

- повишаване на чувствителността на широката общественост по проблема домашно насилие чрез информационни кампании

Целевите групи, които ще бъдат засегнати от обучението, са жертви на домашно насилие, извършители на домашно насилие, както и професионалисти от институции: здравни, социални, полиция, съд, прокуратура, адвокати, доставчици на социални услуги.

Стартира акция по кръводаряване в "Пирогов"

Основни дейности, които ще бъдат предоставяни в проекта, са комплексна услуга за жертви на домашно насилие от мултидисциплинарен екип; специализирана програма за работа с извършители на домашно насилие; изработване на „основен пакет от услуги за жертви на домашно насилие“ за осигуряване на единен междуинституционален отговор на проблема, включващ базисни характеристики на основни и специфични услуги при здравни, правоприлагащи и социални дейности в помощ на жертвите на домашно насилие, разпространение на информационни материали за повишаване на информираността по проблема.

Очакваните резултати са повишено докладване на пострадалите от домашно насилие, повишена отговорност у извършителите по проблема домашно насилие, готов пакет от услуги за осигуряване на единен отговор по проблема домашно насилие, включващ здравна, социална и правоприлагаща оценка на риска и интервенции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама