Корнелия Нинова: Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от следващата субсидия

09:28, 26 юни 19 / Политика 25 527 Topnovini
1

Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от следващата субсидия, заяви в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде  БГНЕС.

ГЕРБ върна надвзетите средства от партийната субсидия

Министерството на финансите вече преизчисли годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на Закона за изменение на Закона за политическите партии – 31 март 2019 г. За този период партиите и коалициите трябва да възстановят общо 14 463 706,00 лв. ГЕРБ вече погаси дълга си от 5 613 724 лв., а левицата трябва да върне в бюджета 4 299 690 лв.

Колко дължат партиите на държавата след преизчисляване на субсидиите?

„Ние, за разлика от ГЕРБ, не си държим парите на влогове за лихви“, заяви Нинова. Тя припомни, че по данни към месец декември миналата година левицата е разполагала с 6 млн. лв., но от тогава досега е имала много разходи. Около 2 млн. лв. са отишли за кампанията на европейските избори, а стартът на партийната телевизия е струвал на БСП около 1,5 млн. лв. От тази сума били преведени и средства за издръжка на партийните структури.

„Към момента ние не разполагаме с тези пари“, обясни Нинова. Лидерът на левицата допълни, че БСП ще участва в консултациите за намаляването на партийната субсидия, което бе гласувано на първо четене в парламента, но впоследствие бе отложено. „Най-разумното е да седнем и с аргументи и без емоции да обсъдим въпроса в две посоки – да не допускаме –частни интереси да си купуват партии и да диктуват политиката на България, но да намалим субсидията така, че обществото да се успокои, че партиите на харчат излишни пари, уточни тя.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани