По случай рождения си ден Авиомузея в Бургас ще бъде с вход свободен

08:15, 29 юни 19 25 1045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В деня на Българската гражданска авиация Авиомузей Бургас става на 2 години! По случай празника можете да разгледате при вход свободен деветте самолета в експозицията. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

Държавният глава Румен Радев също ще присъства на открития летателен ден. На днешния ден се навършват три кръгли годишнини от приемането на въоръжение на бойна авиационна техника във Военновъздушните сили - 20 години вертолет Bell-206, 30 години самолет МиГ-29 и 40 години вертолет Ми-24. 

В 11.00 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй, след което ще наблюдава авиационни демонстрации в небето от всички типове вертолети от авиобаза „Крумово“ – Бел-206, „Кугър“, Ми-24 и Ми-17, щурмовите самолети Су-25 от авиобаза „Безмер“, изтребителите МиГ-29 и самолет C-27J „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“.

В полетите ще участват и Pilatus PC-9M и L-39ZA от Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“  - Долна Митрополия, които ще се включат и част от най-младите летци  в българските Военновъздушни сили.

На 29 юни е бил осъществен първият граждански полет в България - от София до Бургас. Неслучайно Община Бургас решава Авиомузеят да бъде открит именно на тази дата. Днес на негова територия могат да се видят единствения останал в България самолет Ан-12 с интерактивната изложба "Летящият човек". Посетителите могат дасе запознаят и с историята на легендата Ту-154, а с очила за виртуална реалност можете да се качите на истински самолет и да "полетите" над града.

Само и единствено за рождения ден на музея ще бъде отворен за посетители един от първите вертолети, използвани у нас - Ми-2.

За летателния ден ще бъде осигурен безплатен туристически автобус за посетителите (потегляне от Терминал Юг в 10.00, 16.00, 19.00 часа, по маршрут Терминал Юг - Булаир - 24-ти черноморски пехотен полк - Константин Величков - Копривщица - Стадион Лазур - Авиомузей Бургас).

От 10.30 часа Сдружение SOS-ПТП и инспектор Хитами организират едно невероятно преживяване за най-малките - състезание с тротинетки! Всяко дете, което има такова превозно средство, може да участва и да спечели подарък. Състезателите, заедно с един родител или придружител, в зависимост от коя възрастова група са, трябва да бъдат на старта 20 минути преди началото.

Авиомоделистите от "Клуб по авио и ракетомоделизъм" към ЦПЛР - Бургас, с ръководител Георги Янев, ще покажат на вас и вашите деца как се изработват модели на самолети, както и конструирани от самите тях радиоуправляеми летателни апарати. Специални гости на празника ще бъдат ветераните от БГА "Балкан". Те ще се радват да се запознаят с вас и да ви разкажат интересни истории от миналото на българската гражданска авиация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама