Манолова: Медицинските сестри трябва да станат защитена професия, защото изчезват, а всеки от нас е потенциален пациент

17:50, 26 юни 19 / Политика 25 369 Topnovini
1

''Медицинските сестри трябва, образно казано, да станат защитена професия, защото просто изчезват, а всеки един от нас е потенциален пациент'', това каза омбудсманът Мая Манолова по време на брифинг в Благоевград, предаде „Фокус“.

„Проведох среща с повече от 20 медицински специалисти от МБАЛ-Благоевград, които споделиха с мен факта, че в резултат на протестните действия, от една страна, изобщо на съсловието, а от друга страна - от многобройните обещания, които бяха направени от Министерството на здравеопазването и от правителството, в крайна сметка заплатите им са се увеличили в рамките на 60 лв. – от 580 лв. на 640 лв., но обещанията за даване на заплати в размер на 950 лв. като основна стартова заплата не се получават в нито едно лечебно заведение на територията на Благоевградска област, с изключение на получаването на заплатите в болницата в Петрич, които почти ще достигнат тези нива“, коментира тя.

Омбудсманът заяви, че стои зад медицинските специалисти от първия ден на техните протести.

По думите й след първия тур обещания, които министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е дал преди европейските избори и които не са изпълнени, в момента сме свидетели на второ раздаване на обещания, като те са за това, че от 1 юли заплатите ще бъдат увеличени отново с между 150 и 250 лв. за всички медицински специалисти.

Манолова: Източникът на хаос е този, който има властта да го направи, името му сега е Кирил Ананиев

Манолова подчерта, че не вярва в това, тъй като в действията на Министерството на здравеопазването няма визия за това как точно обещаното ще се случи. Тя отбеляза, че включително и медицинските сестри от Благоевград са готови на сериозни активни протестни действия, за да си отстояват правата, защото работят по повече от 12 часа срещу мизерни възнаграждения за непрекъснатите дежурства и нощния труд.

Омбудсманът посочи, че тяхната професия е на изчезване и повече от половината медицински сестри вече са пенсионерки, а наистина здравната система не може да съществува без медицинските сестри.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани