Обмислят преструктуриране на медицинските дейности в Северозападна България

19:45, 26 юни 19 / Политика 25 745 Topnovini
1
2

''Време е да помислим за оптимизиране на медицинското обслужване на населението в рамките на Северозападния район'', това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след като представи и обсъди прилагането на Методиката за формиране на разходите за персонал с ръководствата на многопрофилните болници във Враца, Видин и Монтана, както и с екипа на Окръжна болница „Св. Анна София, предаде БГНЕС.

Министърът каза, че е различно състоянието в четирите болници. Най-добре, по думите му е Св. Анна.

"Добре стоят нещата и в болницата в Монтана. По-тежко е състоянието в двете болници - във Видин и във Враца. Държавата- в лицето на НЗОК и на МЗ, е осигурило необходимия финансов ресурс, въпросът е че той трябва да бъде заработен. Кои са причините за това, че той не може да бъде заработен - това е най-вече демографският срив в тези две области от една страна; от втора страна - това е липсата на хора, които да работят в системата”, каза Ананиев.

Третият много важен проблем, който съществува според Ананиев, са големите дългове, които имат тези две болници.

''Днес в разговори с трите областни болници са стигнали до важен извод'', каза Ананиев.

Манолова: Медицинските сестри трябва да станат защитена професия, защото изчезват, а всеки от нас е потенциален пациент

„Ние трябва да седнем заедно с тях да видим кои са добрите отделения и клиники във всяка една от тези областни болници, и да разглеждаме доброто медицинско обслужване не само на територията на дадената област, а да гледаме комплексно в Северозападния регион, т.е. Време е да помислим за оптимизиране на медицинското обслужване на населението, то да бъде такова каквото трябва, не в рамките на дадената област, а в рамките на региона, в рамките северозападния район”, каза той.

На въпроса това означава ли, че ще има закриване на отделения и клиники, здравният министър обясни, че тези отделения и клиники, които са добри в дадената област ще останат да работят.

”Тези, които са se доказали, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Тоест всичко, което искаме да го направим е да подобрим обслужването на населението. Независимо от това дали е от Видин или от Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване”, заяви министърът.

Според него хората ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не е важно дали ще бъде в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана.

„От следващата седмица се разбрахме да седнем и наистина да видим кои отделения и кои клиники имат най-висок капацитет в трите областни болници, и да вземем решение как да преструктурираме тези болници. Те самите разбират, че по този начин не може да продължава”, обясни той и допълни, че тези болници ще бъдат отделни структури, но ще обслужват комплексно населението на дадения регион, като се допълват.

„Преструктурираме медицинските дейности на територията на Северозападна България”, обясни той. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще се възползвате ли от черния петък?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 38 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.