Холандските железници ще платят милиони на жертви от Холокоста

19:50, 26 юни 19 / Свят 25 1338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Холандската национална железопътна компания заяви, че ще плати десетки милиони евро като компенсация за евреите, транспортирани до нацистките лагери на смъртта през Втората световна война, предаде БГНЕС.

Плащането от NS за това, което тя нарича "черна страница в историята на компанията" е и за оцелелите, които са били отведени в лагери, плюс роднини на починалите.

Компанията спечелила милиони евро по днешните курсове, след като е натоварена от окупационните нацистки сили да транспортира еврейски семейства в лагери на смъртта.

"Смята се, че няколко хиляди души имат право на помощ, включително около 500 оцелели. NS ще задели няколко десетки милиона евро за това през следващите години", се казва в изявление на ж.п. компанията.

Железопътната компания се извини за ролята си във Втората световна война през 2005 г., но най-накрая обяви, че ще плати компенсации през ноември 2018 година. Оттогава специална комисия взема решение за сумите.

Семейства, ръководени от бившия физиотерапевт от футболния клуб Аякс Сало Мюлер, който загуби и двамата си родители по време на войната, години наред водят кампании за компенсации.

"Това са 15 000 евро за оцелелите от Холокоста и за превозите и след това от 5 000 до 7 500 евро за деца, родени преди, по време или след войната, вдовици или вдовци", каза говорител на компанията.

Общо групата от хора, всеки от които може да получи индивидуална помощ, е около пет до шест хиляди души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама