Температурни рекорди от над 45 градуса се очакват в Европа

11:00, 27 юни 19 / Свят 25 1026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови температурни рекорди бяха отчетени в Германия, Полша и Чехия в пика на горещата вълна в Европа.

Температури над 40 градуса се очакват днес и утре във Франция, Испания, Гърция и Швейцария.

В Гърция, където миналата година загинаха 100 души при пожарите в Мати, е обявен червен код заради очакваните температури от над 45 градуса.

Рекордна жега в Европа през следващите дни

В Испания значителен риск има в 5 северни провинции. Стотици пожарникари и войници, подкрепяни от самолет, вчера се включиха в потушаването на горски пожар в Каталуния. Но най-задушаващата жега се очаква утре с екстремно високи температури в 33 от общо 50 испански провинции, предаде БТА.

Безпрецедентна жега отчита и френската метеорологична служба в 2/3 от територията на страната. Френските власти са в пълна готовност, за да не се повтори трагедията от горещата вълна през 2003-та, когато загинаха 15 000 души. Някои училища остават затворени днес и утре, а в Париж и Лион са наложени ограничения за движението на автомобили.

Заради необичайната жега във Франция отложиха изпити

Подобни мерки предприеха и в Германия. Там горещото време предизвика горски пожари и дебат за нудизма на обществени места.

Единствено френските винопроизводители се радват на жаркото слънце, което ще помогне за подобряване на реколтата тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама