Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент

10:30, 27 юни 19 / Политика 25 1129 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дебатите по промените в Закона за енергетиката, предаде Агенция „Фокус“.

Шефът на АИКБ: НЕК не се управлява в полза на икономиката

„Склонни сме да приемем всяка критика, когато тя е градивна и ще доведе до добри резултати за България. Министерството на енергетиката приема изцяло предложения законопроект, защото това, което се цели да бъде постигнато с тези промени ,е изключително важно за българската енергетика“, посочи Петкова.

„Чуха се изказвания, че сме закъснели с либерализацията на пазара на природния газ в България. Може би на всички ни се е искало това да се случи по-рано, но няма как да бъде либерализиран пазарът, щом имаме един единствен доставчик. Когато те се увеличат, ще има различни условия и конкуренция, което ще е в интерес на потребителите. И смятам, че този момент е назрял сега, защото няма как да търгуваме с нещо, ако не можем да го получим от няколко места“, каза още тя.

Правителството одобри споразумение между КЕВР и ЕБВР, предложи го за ратифициране

Енергийният министър посочи, че с изграждането на инфраструктурните проекти се създават условия да имаме доставка на природен газ от различни източници. „И следващият момент е изграждането на борса за търговия на природен газ. Така че смятам, че моментът е абсолютно адекватен на ситуацията“, коментира тя.

Във връзка с изказани съмнения за манипулация на газовата борса, Петкова посочи, разчита, че ако има подобни съмнения, КЕВР ще се самосезира, за да бъде направена проверка и всички да са спокойни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама