Стената на язовир "Огоста" край Монтана ще бъде ремонтирана с държавни средства

13:08, 27 юни 19 / Общество 25 423 Topnovini
1

Стената на язовир "Огоста" край Монтана ще бъде ремонтирана с държавни средства, съобщи областният управител на Монтана Росен Белчев.

Министерството на земеделието, храните и горите вече е провело обществена поръчка и е избрало изпълнител на строителните работи. Освен стената, ще бъдат ремонтирани и повредени участъци по канала след основния изпускател на язовира, уточни Белчев.

Той нарече "спекулации" твърденията на някои политици от опозицията и на хора в социалните мрежи, че държавата не се грижела за язовир "Огоста".

Проектът предвижда ремонт на водния откос в критичните участъци по бетоновия път и полагане на дренажен пласт от трошен камък.

Повредените участъци от облицовката на канала след основния изпускател също ще бъдат възстановени.

Язовир "Огоста" е изграден край Монтана преди около 35 години с цел да събира дъждовните води, да пази града от наводнение при поройни дъждове и да служи за напояване. Стената му е на 150 метра над нивото на града. Той е вторият по големина у нас и на Балканите язовир след "Искър" и се простира на голяма площ в общините Монтана, Берковица и Георги Дамяново.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 26 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.