Затворниците ще се разхлаждат в жегите със сладоледи за 380 000 лева

08:33, 28 юни 19 / Общество 25 352 Topnovini
1

Държавата стимулира за добро поведение затворниците в българските затвори, като ще ги награди със сладолед на клечка. Това се вижда от обявление за обществена поръчка в сайта на Агенцията за обществени поръчки, обявена от Държавното предприятие „Фонд Затворно дело“, съобщи БГНЕС.

Според Закона за обществените поръчки за всяка стока или услуга на стойност на или над 100 000 лева трябва да бъде обявена публична обществена поръчка. Според обявата за поръчката на сладолед на клечка, сандвич, сладолед във фунийка или такъв в чашка, целта й е да „Подобри условията за изпълнение на наказанията на лишените от свобода“.

Стойността на поръчката е в размер на 380 000 лева, като за сравнение през 2017 г. стойността на идентична поръчка за доставка на сладолед е била в размер на 247 030 лв.

Така през жегите затворниците ще се разхладят със 112 000 сладоледа на клечка, със 167 000 сладости във фунийка, над 36 000 броя сандвичи-сладолед, 17 000 сладоледа в чашки, и над 101 000 сладоледа в кутии от различни грамажи, като леденото удоволствие е разпределено в лавките на местата за лишаване от свобода. Сладоледите ще бъдат доставяни при поръчка в разстояние на две години.

Според регламента на обявата доставките на ледената сладост за затворниците ще трябва да се случва един път седмично. А ако пък лишените от свобода твърде много харесат доставката на сладоледи на клечка, управата на затвора си запазва правото да им поръча и други видове, но с отстъпка от пазарната им цена. Единственото условие към фирмата-доставчик е да разполага със собствен или нает хладилен товарен автомобил. Както и на предишната обществена поръчка, водещ критерий за избор на доставчик, е ниската цена.

Оказва се, че близането на клечката сладолед е по-желана от затворниците. Така данъкоплатецът плаща за леденото удоволствие в затвора 0.77 лв. от джоба си. За сравнение, блаженството във фунийка в затвора струва едва 0.68 лв. Тази година за първи път в поръчката е добавен и сладолед тип сандвич, който много се харесал на затворниците, и си поръчали специална доставка по килиите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 123 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.