В цяла Европа прожектират класически филми на местата с културно наследство

18:20, 28 юни 19 / Култура 25 1479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В цяла Европа прожектират класически филми на местата с културно наследство.

Това лято европейски класически филми ще бъдат прожектирани в някои от най-емблематичните места на културното наследство на Европа.

От утре до края на септември класически филми от целия ЕС ще бъдат прожектирани безплатно в различни места в 13 държави от ЕС — от малки градове до столици — подчертавайки богатото и разнообразно културно наследство на Европа. Като част от по-широкия процес за реставрация и цифровизация на филмовото наследство, поредицата от прояви „Сезон на класическите филми“ се подкрепя от програмата „Творческа Европа — МЕДИА“, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Комисар Тибор Наврачич, който отговаря за образованието, културата, младежта и спорта, заяви: „Европейското културно наследство, включително нашите прекрасни класически филми, следва да бъдат достъпни за всички. Радвам се да видя, че „Сезонът на класическите филми“ дава възможност на всички, които имат интерес, да бъдат част от събитие, което ще е общо за цяла Европа, макара да присъстват само на местна проява.“ Комисар Мария Габриел, която отговаря за цифровата икономика и цифровото общество, допълни: „ Киното е важна част от нашата богата и разнообразна европейска култура и допринася за укрепване на връзките между хората, които чувстват сходен ентусиазъм и вълнение от филмите. Цифровата трансформация има решителен потенциал за усилване на положителното въздействие на културата както в икономическо, така и в социално отношение. Това е предизвикателството на нашата стратегия Digital4Culture — да се възползваме от тази успешна връзка между цифровите технологии и културата.“

Класическият филмов сезон започва утре на Филмовия фестивал в Болоня с представяне на някои от реставрираните филми, заснети чрез цветовата система Chronochrome на Gaumont — една от най-ранните техники за цветно снимане. Сред класическите филми, които ще бъдат прожектирани през сезона, са някои от най-известните заглавия в световното кино, включително „Метрополис“ на Фриц Ланг (1927 г.), „400-те удара“ на Франсоа Трюфо (1959 г.) и „ Ново кино „Парадизо“ на Джузепе Торнаторе (1988 г.). Емблематичните места, където ще се извършат прожекциите, включват площад „Аристотел“ в Солун, Гърция, замъка Килкени в Ирландия и пиаца „Маджоре“ в Болоня, Италия. Пълната програма на сезона може да намерите тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама