Френски кметове и представители на общински дружества обменят опит в София

15:29, 28 юни 19 / Политика 25 1297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възможностите за сътрудничество в сферата на икономиката, екологията, транспорта, културата и подобряването на градската среда обсъдиха представители на ръководството на Столична община, на френски общински дружества и кметове от френски градове. Те са на посещение в България по инициатива на Националната федерация на общинските дружества във Франция, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

До края на годината ще имаме още два буферни паркинга по третата линия на метрото

„За всички нас е важно да обменяме добри практики с колеги от Европа. Предизвикателствата са сходни, има различни решения и идеи, от които ние можем да се поучим“, каза при откриването на работната среща кметът на София Йорданка Фандъкова.

Пред френската делегация беше представена дейността на основните общинските агенции и дружества, възможностите за инвестиции в столицата, политиките в сферата на екологията и подобряване качеството на атмосферния въздух, развитието на обществения транспорт и подобряването на градската среда.

Фандъкова: Трябва да се съобразяваме с това, което градът може да си позволи

„Проблемите и задачите пред нашите градове са идентични - развитие на икономиката, културата и предизвикателствата пред екологията“, заяви Жан - Леон Дюпон – почетен директор на Националната федерация на общинските предприятия във Франция. Представителите на организацията, в която са обединени над 1300 предприятия и дружества от цялата страна, се поинтересуваха от начините на управления на общинските фирми в София, от развитието на градския транспорт и алтернативните начини за придвижване, както и от националните политики в сферата на опазване паметниците на културата.

Столичният общински съвет ще гласува връщането на общински имоти в Борисовата градина

„За разлика от Париж, София ни изглежда по-зелен град. Ние имаме сериозни проблеми и с дъждовната вода, която не се оттича и причинява щети на сградите и метрото.“, сподели кметицата на 20-ти район в Париж Фредерик Каландра и попита главния архитект на София арх. Здравко Здравков как се решава този въпрос в София. По отношение на екологията той обясни, че за съжаление, столицата ни е първо място по брой на автомобили на глава от населението в Европа.

„Колата за нас означава престиж, ползваме я за пазарска чанта и чадър, но поколението на моя 16-годишен син е това, което не вярва, че притежанието на автомобил е семейна ценност“, каза арх. Здравков. Той, председателят на комисията по околна среда към СОС Лорита Радева и директорът на ЦГМ Христиан Петров представиха мерките, които се взимат за намаляване на трафика в града, алтернативните възможности за придвижване и подобряване качеството на атмосферния въздух, заложени в дългосрочната стратегия за управление на кмета Йорданка Фандъкова. Голям интерес предизвика темата за пазарите и културните дейности, които се развиват в последните години в тях, като част от политиката на СО за развитие на нови пространства за култура.

„В последните години има много засилен интерес от инвеститори към нашата столица. Стандартът на живот в София е много добър и това е притегателна сила към града“, каза директорът на Столичната агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов. Френските гости, които са от всички основни региони на страната посетиха и Завода за преработка на отпадъци и столичното метро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама