Почти 90% от гърците ще гласуват на предсрочните парламентарни избори

16:01, 28 юни 19 / Свят 25 1129 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо девет от десет гърци са "много вероятно или сигурни", че ще гласуват на предсрочните парламентарни избори на 7 юли, според неотдавнашно проучване на общественото мнение, проведено от агенцията Pulse на гръцката телевизия Sky.

На въпроса "Независимо от кого ще гласувате на предстоящите национални избори, доколко вероятно ще отидете до избирателните секции на 7 юли?", 83% от респондентите са отговорили, че това е "много вероятно или сигурно", четири процента, че е "доста вероятно" и само четири процента са заявили че е "малко вероятно или няма да упражняват правото си на глас”, съобщи кореспондентът на МИА в Атина.

Последните публикувани проучвания на общественото мнение сочат, че няма промяна в прогнозните резултати на партиите. „Нова демокрация” е на първо място, изпреварвайки СИРИЗА с девет процента.

Ето някои по-конкретни данни:

Нова демокрация - 36%

СИРИЗА - 27%

Движение за промяна - седем процента

Комунистическа партия - пет процента

Златна зора - четири процента

Гръцко решение 3,5%

MERА25 - 3,5%

Проучването анализира три възможни сценария за разпределение на депутатските места в гръцкия парламент, в зависимост от броя на партиите, които ще преминат три процентния праг. Колкото по-малко партии влязат в парламента, толкова по-категорична ще е победата на първия. И в трите случая – при пет партиен, шест партиен или седем партиен парламент, Нова демокрация ще разполага с достатъчен брой депутати (151 или повече), за да състави самостоятелно правителство.

Ако само една от малките партии влезе в парламента Нова демокрация ще има 159 депутатски места, а СИРИЗА 82.

Според изследването на агенция Pulse за гръцката телевизия Sky, ако и двете малки партии не преминат 3-те % т.е.при петпартиен парламент, Нова демокрация ще има 164 депутати, СИРИЗА 85, Необходимото решение 22, Комунистическата партия 16, а Златна зора -13.

На въпроса "кой е най-подходящ за премиер?", Лидерът на Нова демокрация Кирякос Мицотакис получава 37% подкрепа, а настоящият гръцки премиер Ципрас 28%.

Социологическото проучване е проведено между 24 и 26 юни чрез телефонни интервюта с 1,504 гърци, имащи право на глас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама