Учени откриха древни крокодили - вегетарианци

17:20, 28 юни 19 / Любопитно 25 1180 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Базирайки се на проучване на зъбни вкаменелости, учените Кийгън Мелстом и Рандал Ирмис от Музея по естествена история на Университета в Юта са открили, че някои крокодили - група, включваща живи и изчезнали роднини на съвременните крокодили и алигатори - не са били месоядни, това съобщава публикация в списание „Сurrent Biology” вчера. Доказателствата сочат, че вегетарианското меню е доминирало сред далечните братовчеди на съвременните крокодили поне три пъти.

 

„Най-интересното, което открихме, беше колко често са изчезвали крокодили, които са яли растения“, казва Кигън Мелстром, докторант в Университета на Юта.

 

"Нашето проучване показва, че сложно оформените зъби, сочещи към растителна храна, се появяват при изчезналите роднини на крокодили между три и шест пъти в миналото", пише БГНЕС.

Всички съвременни крокодили притежават сходна обща форма на тялото и характеристики, съответстващи на начина им на живот като месоядни земноводни влечуги, притежаващи относително прости конусообразни зъби. От началото на проучването става ясно, че изчезналите видове показват различен модел, включително видове с много специфики, които не се срещат днес. Една такава специфика е известна като хетеродонтия: различия в размера или формата на зъбите.

 

"Месоядните притежават прости зъби, докато тревопасните имат много по-сложни зъби", обясни Мелстром.

 

"Всеядните животни, които ядат растителни и животински храна са някъде по средата. Част от по-ранните ми проучвания показват, че този модел се съдържа и в някои съвременни влечуги, като крокодили и гущери. Поради тази причина изследователският ни метод е приложим и за изчезнали видове.", споделя ученият.

За да направят заключения какво са яли някои от изчезналите влечуги, Мелстром и неговият дипломиран съветник, главният куратор на музея Рандал Ирмис, сравняват сложността на зъбите на изчезналите крокодили с тези на живи животни, използвайки метода, който първоначално са разработили за изследване само на живи бозайници. За да направят заключенията си, те са изследвали 146 зъба от 16 различни вида изчезнали крокодили.

 

Използвайки комбинация от количествени стоматологични измервания и анализ на други морфологични характеристики, изследователите реконструирали менюто на изчезналите крокодили. Резултатите показват, че тези животни са имали по-широк спектър на зъбно разнообразие и сложен стоматологичен статус, отколкото учените са смятали по-рано.

Крокодил уби мъж пред очите на племенника му

Крокодилите - вегетарианци са се появили в началото на еволюционната история на групата, заключават изследователите. Те са просъществували от края на Триаса през мезозойската ера до края й, довел до изчезването на динозаврите. Крокодилите – вегетарианци са се появявали и изчезвали между три и шест пъти и поради това са известни като мезозойски крокодили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама