В Котел искат да се изгради дига на реката

09:55, 29 юни 19 25 1293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки наводнени къщи, обърнат асфалт, заличени улици - това е равносметката след наводнението в Котел в сряда. Вчера започна дезинфекция на къщите, за да се избегне епидемия заради наслоените кал и тиня.

Пет са къщите в близост до реката, чиито първи етажи са изцяло наводнени. Причината е в силната приливна вълна след проливния дъжд от 80 литра на квадратен метър.

Започва дезинфекция на къщите, наводнени от бедствието в Котел

Хората все още си спомнят с ужас за бедствието и са благодарни, че са били пощадени от природата и са оцелели.

Бедствено положение е обявено в Котел след проливния дъжд

Една от разтърсващите истории е на Русанка Кирилова, която е можела да загуби децата си по време на наводнението, стана ясно в "Тази събота" по бТВ. Когато приливната вълна идва малките са били в къщата само с баба си, а водата е стигала до нейната шия. Баща им не е можел да се добре до техния дом, защото реката му е пречела.

Отменено е бедственото положение в Котел след пороя

„За 10 минути отиде трудът ми за 20 години”, споделя Христиан Бончев, чиято къща също е пострадала много от наводнението, но той е благодарен, че щетите са само материални и няма жертви. Разказва, че вече е закупил материали и ще ремонтира къщата.

„Благодаря на Бога, че стана през деня, ако беше през нощта и спях, нямаше да оцелея”, разказва Христиан. „Имам една голяма молба: Да се изгради дига край, за да няма повече такива случаи”, заяви той.

Над 40 сигнала за преливащи корита на двата ръкава на река Котленска

Неговите съседи също казват, че са повдигали въпроса за изграждането на дига и чакат това да стане от 60-те години на миналия век.

Бедственото положение в Котел вече е отменено, а днес градът ще отбележи своя празник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама