Ципрас и Заев с награда и признание по решаване на спора за името

10:48, 29 юни 19 / Свят 25 1051 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерите на Гърция Алексис Ципрас и на Северна Македония с награда и признание по решаване на спора за името, информира БНР.

Наградата AmarkableAchievementAwards 2019 се присъжда след  гласуване на платформата Emerging Europe за забележителни политики в Европа.

Наградата се връчва на двамата премиери за Преспанското споразумение, подписано миналата година, което прекрати спора между двете страни за името на Македония. Гърция и Северна Македония получиха за пореден път висока оценка за политика, която се определя като „значително постижение в Източна Европа“.

В Гърция коментарите за наградата имат обратен знак. Антиправителствените медии публикуваха новината на първа страница, за да засилят недоволството на гърците срещу СИРИЗА седмица преди парламентарните избори. Опозицията го използва за привличане на гласове на противниците на споразумението.

В същото време управляващата партия СИРИЗА дори не включи в преизборните си изяви темата за името на Македония. Анкетите показват, че 70% от гърците не са съгласни с това споразумение, а СИРИЗА изгуби позиции в северната част на страната на евроизборите в края на май.

Консерваторите от „Нова Демокрация", които по прогнози се очаква да спечелят парламентарния вот след седмица, засилиха влияниети си с обещание да блокират влизането на Северна Македония в Евросъюза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама