Младен Маринов: 611 са жертвите при катастрофи в страната през миналата година

11:49, 29 юни 19 25 1173 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 2018 г. при 6684 тежки пътни произшествия по пътищата на страната загиналите са 611, а близо 8500 са били ранените.

Тези цифри наистина са тревожни, въпреки че сравнено с 2017 г. има намаление както при починалите, така и при ранените при катастрофи, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов на международната конференция "Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система".

Петя Аврамова: 96% от катастрофите през 2018 са станали заради нарушения на водачите

Форумът се организира в Деня на безопасността на движение по пътищата, предава БТА.

По отношение на пътищата, основната дейност, която осъществява МВР, е за контрола и той е многократно засилен, заяви министър Маринов. Той съобщи, че през годината са регистрирани и са наложени санкции за над 1 300 000 нарушения по пътищата и това показва, че водачите на МПС не са на нужното ниво на дисциплинираност и на толерантност към останалите участници в движението. Работи се по промяна на Закона за движението по пътищата и с тези промени се надяваме да подобрим възможностите за по-добър контрол и за по-добра превенция на всички институции, отбеляза вътрешният министър.

Той информира, че се създава оперативен център, като целта е да се намали до минимум времето за реакция както за превенцията, така и след пътни произшествия и при кризи на пътя. Купуват се нови камери, които автоматично регистрират високата скорост, но и констатират други нарушения по пътищата, съобщи министър Младенов. Той добави, че ще бъдат купени и още технически средства, като много важно е създаването на Единен център за обработка на нарушенията по пътищата. По този начин ще се осигури 50 процента на повишаване на ефективността при работата на пътните полицаи и при обработката на нарушенията. В този център това ще става автоматично и ще има повече време за контрол на пътя, обясни вътрешният министър.

За съжаление, през последния месец има тревожно повишение на пътните инциденти и статистиката показва, че това са предимно млади хора - 18-19-20 годишни, каза министър Маринов. Той уточни, че причините за тези катастрофи са несъобразената скорост, недоброто владеене на автомобила, които довеждат до челни сблъсъци и до удари в дървета и стълбове по пътя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама