В Калифорния премахват дискриминацията заради косата

12:36, 29 юни 19 / Свят 25 244 Topnovini
1

Калифорния ще стане първия американски щат, който ще забрани дискриминацията срещу естествената коса.

Новият законопроект, приет от Сената през април, изменя антидискриминационните закони, които включват „черти, исторически свързани с расата“ и „черния цвят на кожата“.

Той възпира дискриминацията срещу типични за чернокожите прически в училищата и на работните места.

Законодателите на щата гласуваха единодушно в подкрепа на мярката в четвъртък, изпращайки я на бюрото на губернатора Гейвин Нюсъм за подписване на закона.

Актуализацията на закона идва след години на информации в цялата страна за чернокожи ученици, които биват изпращани вкъщи от училище заради плитки или естествени стилове, които нарушават правилата на облеклото.

На работното място чернокожи служители често съобщават за нечестни политики, които описват естествената коса като нехигиенична и непрофесионална. Американските военни имаха забрана за прическите на масури при жените до 2017 година.

Законът е наричан закона Crown (Създаване на уважително и открито за естествената коса работно място) и е дело на сенаторката от демократите Холи Мичъл, която е чернокожа.

Той прие с 69 за и нито един против и в него се отбелязва, че докато афроамериканците са защитени федерално от Закона за граждански права от 1964 г., черните индивиди са несправедливо засегнати - възпирани, обременени или наказани - от политиката за облекло, насочена към "плитки, масури или коси на къдрици".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани