Северна Македония: Имаме интерес да инвестираме в "Белене", но това е далече от реализация

14:54, 29 юни 19 / Свят 25 1091 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оценката на държавата /Северна Македония/ е, че най-бързият, най-простият и най-евтиният начин да се осигури базисна енергия за по-дълъг срок е чрез атомната централа "Белене" в България и с включване в изграждането й, заяви вицепремиерът на Северна Македония Кочо Ангушев, но добави, че това е далече от реализация, предават агенция МИА и БТА.

"Българската страна обяви, че събира оферти, в което на практика търси партньори за този проект. Ние като държава вероятно трябва да видим нашия интерес да участваме в такъв обект, тъй като с хода на времето губим базисната си енергия, защото нямаме въглища", каза Ангушев.

Пояснявайки, че базисна енергия се произвежда от въглища, газ или гориво и други източници няма, вицепремиерът подчерта, че тъкмо затова македонската страна е проявила интерес за участие в Белене.

"Все още обаче концепцията от българска страна не е ясна и те нямат изградена докрай финансова конструкция, нито структура на заинтересуваните страни. Виждам, че целият регион изразява интерес за участие в този проект. Мисля, че е много рано да се говори за някаква конкретна реализация", каза Ангушев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама