България замесена в международен скандал с фалшиви опаковки на онколекарства

19:50, 29 юни 19 25 1215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е замесена в международен скандал с фалшиви опаковки на онколекарства, съобщава bTV.

Опаковките са изнесени от страната ни за Холандия. Лекарствата са предназначени за пациенти, които се лекуват в болница. Това е първият случай на фалшификация, уловен от Европейската система за проверка на лекарствата.

Фалшифицираните опаковки с онколекарства са изнесени от български търговец за холандски. Когато холандският ги проверява в т.нар. система за верификация, установява проблем. Кодът, който е уникален за всяка опаковка, съдържа данни, че става въпрос за партида с изтекъл срок на годност. И също така се разминава с информацията, отпечатана на самата опаковка.

"Забелязахме, че серийният номер върху опаковката не отговаря на серийния номер в матричния код, който системата разпознава, и затова докладвахме за предполагаема фалшификация. Впоследствие се потвърди, че тези 4 опаковки наистина са фалшифицирани", обясни Каспър Ърнст от Асоциация на паралелните търговци на лекарства в Европа.

Анализ на фирмата производител на оригиналното лекарство доказва, че съдържанието отговаря количествено и качествено. Фалшифицирани са само опаковките, за да бъдат изнесени зад граница.

"Холандските пациенти са предпазени от вливането на лекарствен продукт с изтекъл срок на годност, който е поставен във фалшифицирана опаковка. Ако нямахме система за верификация, нямаше този фалшификат да бъде открит", заяви Деян Денев от Българска организация за верификация на лекарствата.

По случая се води международно разследване. Българската агенция по лекарствата временно спря дейността на българския търговец, изнесъл фалшивите опаковки.

"След събиране на цялата информация от Европейската агенция по лекарствата - холандската и нашата агенция, цялата информация ще бъде предоставена на прокуратурата", обясни Богдан Кирилов, изп. директор на ИАЛ.

В понеделник скандалът ще бъде обсъждан в Брюксел на среща между регулаторните органи и Европейската комисия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама