Оптимизмът удължава живота на жените

07:18, 01 юли 19 25 1145 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жените, които са оптимисти в живота, живеят средно по-дълго и е по-малко вероятно да умрат от рак, сърдечни заболявания, инсулт или пневмония от депресираните си връстнички. Това се твърди в проучване, публикувано в „American Journal of Epidemiology” от учени от Харвард и проведено в САЩ и Дания.

„Днес усилията ни са насочени главно към намаляване на рисковете от придобиване на определена болест във физическия смисъл на думата, но в същото време, както показват нашите и други проучвания, укрепването на психологическата стабилност също може да засегне здравето и дълголетието ни, защото кара хората да се придържат към по-здравословен начин на живот ”, казва Ерик Ким от Харвардския университет в САЩ, предава БГНЕС.

Ким и неговите колеги стигат до това заключение, след като са проучили данни, събрани от социалните и здравните служби, като част от проект за мониторинг в здравеопазването. Изследователите са оценили настроението на 600 пациенти с исхемична болест на сърцето в клиника в Дания, използвайки въпросници.

Като цяло учените са успели да получат данни за храненето и здравето на над 70 хиляди американци и американки. В допълнение към данните за болестите и здравния статус на респондентите, учените събират и анализират и информация за тяхното психологическо състояние.

Авторите на статията сравняват колко често жените умират или са болни, с това колко добре се чувстват и дали се смятат за оптимисти. Това сравнение е довело до неочаквани и ясно изразени резултати.

По-специално се оказва, че най-оптимистичните жени са умирали с 30% по-рядко от своите връстници и колеги, които са били по-често в депресивно настроение. В допълнение, при тях ракови заболявания се появяват 16% по-рядко, отколкото при песимистите, сърдечни заболявания - с 38% по-рядко, инсулт - с 39%, белодробни заболявания - с 38%.

Изследователи от Австралия са установили, че компютърните игри и тестовете подобряват настроението и забавят загубата на умствени способности при по-възрастните хора с висок риск от развитие на деменция.

Учените смятат, че такива "плюсове" на оптимистично настроение са свързани с факта, че хората, които се чувстват добре, са по-малко склонни да придобиват лоши навици и да водят нездравословен начин на живот, отколкото хората, които са депресирани. Това, според авторите на статията, трябва да насърчи здравните власти на САЩ не само да насърчават здравословния начин на живот и да минимизират рисковете от болести, но и да помагат на хората да поддържат положителни отношение към нещата от живота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама