Скандал между „Кристис” и Египет за продажба на скулптура на Тутанкамон

09:28, 01 юли 19 / Любопитно 25 1014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

3000-годишна скулптура на вечно-младия Тутанкамон ще бъде продадена тази седмица, въпреки протестите на Кайро, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

От аукционната къща очакват 28,5-сантиметровата реликва от Долината на царете да донесе повече от 4 милиона паунда (5,1 милиона долара, 4,5 милиона евро) в четвъртък.

"The Financial Times" съобщи, че това е първата египетска статуетка, която излиза на пазара от 1985 г. насам.

Изящната глава на фараона - неговите спокойни очи и издути устни, излъчващи усещането за вечен мир - идва от частната колекция на „Resander” от древно изкуство. За последен път екземпляр от тази колекция е продаден от „Кристис” през 2016 г. за 3 милиона паунда.

Египетските власти, които следят безпрецедентната колекция от антики от северната част на Африка, искат да спрат търга и реликвите да бъдат върнати на Египет.

"Посолството на Египет в Лондон поиска от британското министерство на външните работи и аукционната къща да спрат продажбата," каза на 10-ти юни в Египет представител на външното министерство на страната.

Бившият министър по антиките Захи Хавас каза, че шедьовърът, който ще бъде продаден тази седмица, е „откраднат” през 70-те години от храмовия комплекс в Карнак.

"Собствениците са дали невярна информация", каза той в телефонно интервю.

"Те не са показали никакви законови документи, за да докажат собствеността си."

От аукционната къща обясниха, че древното произведение на изкуството е придобито от настоящия собственик от търговец, базиран в Мюнхен през 1985 г.

"Древните предмети не могат да бъдат проследени в продължение на хилядолетия", се казва в изявление на „Кристис”.

"Изключително важно е да се установи собствеността и правото ни да продаваме, което очевидно сме направили", добави представител на аукционната къща.

"Ние няма да предлагаме за продажба обект, за който имаме притеснения относно собствеността или произхода.", заяви още той.

Британското външно министерство е в контакт с египетските власти, но не се очаква да се намеси.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама