Лозан Панов: Резултатите от борбата с корупцията илюстрират как функционира съдебната власт

13:39, 01 юли 19 25 996 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В държавите, подкрепили замразяването на членството на Полша в Европейската мрежа на съдебните съвети, очевидно, разделението на властите не е проформа и те са оценили адекватно опасността от нарастващия популизъм в Полша, който не е само полски феномен. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който участва в дискусия на тема "Когато Върховният съд на Полша отказа да се подчини на политици".

Събитието се проведе в Съдебната палата, а в него участва първия председател на Върховния съд на Полша Малгожата Герсдорф. Панов припомни, че ВСС е изпратил запитване до МВнР дали подкрепата на съдебния съвет по този казус ще навреди на националните интереси, като след това България се е въздържала при гласуването за замразяването на членството на Полша.

По темата за популизма председателят на ВКС цитира холандски учен, според който, когато опозицията е слаба популистите се разочароват, че ги ограничават независимия съд и медиите и започват да се опитват да ги отслабват. И посочи, че България е на 111-то място по свободата на словото в класацията на "Репортери без граница" и допълни, че резултатите от борбата с корупцията достатъчно добре илюстрират как функционира съдебната власт.

Лозан Панов представи полския гост Малгожата Герсдорф като заяви, че с действията си тя дава пример за отстояване на независимостта и разделението на властите, отказвайки да напусне поста си и да се подчини на управляващите.

Председателят на ВКС припомни, че Полша е станала първата европейска страна в ЕС, срещу която е била задействана наказателна процедура от ЕК заради съдебната реформа в страната. Тя уреждала министъра на правосъдието да има право да уволнява и назначава председателите на съдилищата, както и промяна на възрастта за пенсиониране, като единствено президентът можел да удължава активната служба на съдиите. Друга промяна била, че магистратите можели да бъдат санкционирани, ако властите сметнат, че техните решения са неподходящи.

"Независимостта на съда е защита на гражданите, а не на съдиите", каза по време на изказването си председателят на Върховния съд на Полша Малгожата Герсдорф. Тя препоръча обществото ни да се образова за това какво означава независимост на съда и на съдиите. Герсдорф допълни, че е имала подкрепата на всички върховни съдии и на обществото, за това е можела да заяви твърдата си позиция срещу законодателите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама