Познан ще бъде домакин на срещата на страните от Западните Балкани

13:41, 01 юли 19 / Свят 25 788 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срещата на страните от Западните Балкани в рамките на така наречения Берлински процес тази година ще се проведе от 3 до 5 юли в полския град Познан, информира македонският информационен портал A1 On, предава "Фокус".

Това e инициатива, която подкрепя регионалното сътрудничество в рамките на Западните Балкани и допълва политиката на разширяване на ЕС. „Конференцията, организирана в рамките на Берлинския процес, е платформа за европейския диалог и сътрудничество, което осигурява и подкрепя политиката на разширяване на ЕС“, заяви полският заместник външен министър Шимон Шинковски вел Сенк. Той добави, че пълната европейска интеграция е възможна само ако гражданите са включени в процеса. Процесът включва шест страни-партньори от Западните Балкани, Европейската комисия, отделни държави от ЕС, международни финансови институции,международни и регионални организации.

Полша се присъедини към процеса през 2018 г., а през 2019 г. го оглави.Предишни срещи бяха проведени във Виена (2015), Париж (2016), Триест (2017) и Лондон (2018). Берлинският процес бе иницииран от германското правителство през 2014 г.

На конференцията в Познан трябва да присъства германският канцлер Ангела Меркел Говорителка на германското правителство Мартина Фиц заяви в петък, че е насрочена съвместна пресконференция, в която ще участват премиерите на Полша, Матеуш Моравецки, на Северна Македония, Зоран Заев, на България, Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама