Роженските поляни и тази година стават истинско етно селище

18:00, 07 юли 19 / Култура и наука 25 471 Topnovini
1

Най-мащабната реконструкция на бита и традициите от различни краища на България ще може да се види в трите дни на Роженския събор на народното творчество и животновъдство, който ще се проведе от 19-ти до 21-ви юли.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ се организира от Сдружение „Рожен - Наследство в бъдещето“ в партньорство с Общините Смолян и Чепеларе, съобщава БНР.

Тази година Роженските поляни ще бъдат украсени от най-голямото българско знаме с площ над 7 000 кв. м. На мястото ще бъде създадено истински етно селище с македонска, северняшка, шопска, родопска махала и възстановки на къщите на банатските и бесарабските българи. Ще бъде пресъздадено хайдушко сборище, възрожденско кафене и граничната застава, намирала се на Рожен, преди повече от век.

На мегдана в импровизираното село всеки свободно ще получи първия си урок по гайда, хоро и народна песен, а за мало и голямо ще има хайдушки игри и занаятчийска работилница.

Музейната експозиция в патриотичния автобус на пътуващото читалище “Бащино огнище“ ще представи българска сватба и бита на нашите деди от преди повече от 100 години.

Ще има истински уроци по родолюбие, изпълнени с факти и събития от българската история.

Децата ще могат да научат колко прекрасна е родната природа и история с интерактивната игра - “Познавам ли моята България“.

Във вечерните часове за всички ще има “Лятното кино под звездите“ с поезията на Христо Ботев и Иван Вазов.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 75 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.