Кои са шестимата кандидати за генерален директор на БНТ?

07:40, 03 юли 19 25 1403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сашо Йовков, Никола Тодоров и Явор Симов ще бъдат изслушани от Съвета за електронни медии (СЕМ) на 3-ти юли за поста генерален директор на БНТ. На 4-ти са изслушванията на Емил Кошлуков, Сашо Диков и Стоил Рошкев. Новият ръководител на БНТ ще бъде обявен на 5-ти юли

Емил Кошлуков

Емил Кошлуков в момента временно заема длъжността генерален директор. Той беше избран на този пост от СЕМ, след като мандатът на Константин Каменаров беше прекратен предсрочно с една година заради влязла в сила присъда за шофиране в нетрезво състояние.

При създалата се форсмажорна ситуация за СЕМ Кошлуков се оказва единственият, който се съгласява да поеме телевизията до провеждането на конкурс.

Сега той е сред 6-имата кандидати, които ще участват в надпреварата.

Емил Кошлуков се явява за втори път на конкурса за генерален директор. Първия път - през 2017 г., се конкурира с Каменаров, който след това го покани в екипа си като програмен директор на БНТ1. През последните две години той беше и водещ на коментарното предаване “Още от деня”. Спря изявите си на малкия екран, след като беше избран за временно управляващ БНТ.

Кошлуков е роден на 26-ти октомври 1965 г. в Пазарджик. В казармата е осъден на 6 години затвор за предизвикване на бунт. През 1989 г. е освободен предсрочно от затвора и армията и започва да учи английска филология в Софийския университет. В периода 1991-1996 г. учи политология в Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Депутат е в 39-ото народно събрание.

Сашо Диков

 

“БНТ заслужава по-добра съдба. Тя има канска нужда да работи без поръчки, професионално и честно и да е само в полза на зрителя.” Това са мотивите на Сашо Диков да се кандидатира за генерален директор на БНТ.

Известният журналист обяви намерението си още в края на месец май, когато вече събираше информация и материали за концепцията си. “Генерално ми е ясно за какво става дума и какво ще съдържа концепцията ми, но искам да съм максимално точен във фактите, които ще изложа в нея”, каза тогава Диков пред “24 часа”.

“Аз съм свикнал да се подготвям и да показвам знания и умения. Като моята биография няма друга, така че съм ясен в действията си и изненади от моя страна едва ли може да се очакват”, допълни още той.

Факт е, че той е сред най-популярните участници в конкурса, както и журналистът с най-голям опит сред тях. Започва като спортен журналист в БНТ, като преди това е бил състезател и републикански шампион по ски. Работи главно за “Ефир 2”. Бил е програмен директор на “Канал 3” и на практика въвежда живата свидетелска телевизия там - и до ден днешен медията излъчва директно от мястото на събитието.

До 2015 г. води предаването “Дикoff” по Нова телевизия. В момента е автор и водещ на предаването “ЕвроДикоф” по тв “Евроком”.

Спортният журналист Сашо Йовков

Сашо Йовков е в БНТ от 1990 г. Започва като репортер в “Ефир 2” и до днес е благодарен на Сашо Диков и Нери Терзиева, че са му предоставили тази възможност.

Интересен факт за него е, че е дипломиран като археолог-журналист. Колегите му го определят като много добър администратор.

Йовков беше сред кандидатите за генерален директор на БНТ и през 2017 г., когато заяви, че три години мандат са малко. Заради това беше готов да инициира съвместно със СЕМ дебат за изцяло нов медиен закон. Според него в тези три години липсва сигурност и възможност като време да бъдат реализирани намеренията на генералния директор.

Той обмисля решението да се яви на прослушванията пред СЕМ още през 2013 г., когато Вяра Анкова трябваше да обяви дали ще се кандидатира за втори мандат. След като тя потвърждава, той се отказва от участие, за да може тя и нейният екип да продължат.

Никола Тодоров

Няма друг кандидат в конкурса, който да е бил толкова дълго в БНТ, колкото операторът и режисьорът Никола Тодоров. Той е в телевизията от 1968 г. и е работил с всички нейни генерални директори от Леда Милева до Константин Каменаров. В момента е на свободна практика.

Завършва журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е като оператор на “Панорама”, “Светът в действие”, “Наблюдател”, “Всяка неделя”, в СТФ “Екран”. Снимал е документални филми, работил е и като кореспондент на БНТ в Германия 4 години, и то по времето на падането на Берлинската стена, като предава на живо за историческите събития.

Той е сред създателите на Военния телевизионен канал, бил е съсобственик и член на УС на радио “Мила” ФМ. Освен това е работил като търговски директор в американска телекомуникационна компания, с която разработва и получава лицензи за 2 тв канала - комедиен и бизнес, от НСРТ. Те обаче така и не се реализират - компанията се оттегля от страната ни.

Концепцията му за генерален директор на БНТ ще акцентира върху добрия мениджмънт и качествените предавания. “Имам и опита, знам и пътя, по който трябва да върви телевизията. В момента съм леко гневен от нейното състояние. Искам да я затворя отвътре, за да няма изтичане на финанси навън”, каза Тодоров пред “24 часа”.

Репортерът Явор Симов

От една година Явор Симов е началник на отдел “Обществени поръчки” в БНТ, но на практика е известен като съдебно-криминалния репортер в обществената телевизия. Преди да влезе в администрацията, той се занимава активно с журналистика. Неговата кариера започва в “Ефир 2” през 1998 г.

Има две висши образования - завършва икономика в УНСС и право в Югозападния университет в Благоевград.

Брат е на Силвия Симова, която от няколко години е шеф на пиар отдела в БНТ. Той самият знае тънкостите и в тази сфера, тъй като беше говорител на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков.

Стоил Рошкев  - писател и поет

Стоил Рошкев е роден на 15-ти октомври 1976 г. в София. Завършва българска филология в Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Работи като журналист последователно в БТА, БНР и БНТ. В обществената телевизия близо 10 години е репортер. Автор е на разкази, романи и стихосбирки.

В края на 90-те години нашумява със стихосбирката си “Ток”, която успешно комбинира ефектна метафорика с разговорен и дори уличен език. Втората си стихосбирка - “Естрада”, издава през 2009 година. Автор е на романите “Жени по китайската стена” (2007) и “Кибермодернизъм, или кукловодът Йоан Янков-Сайта” (2016). През 2011 г. издава сборника с посткомунистически разкази “Няма такъв булевард”.

Сега 42-годишният Рошкев е водещ на сутрешния блок на Българската свободна телевизия. Той се явява за трети път на конкурса за генерален директор на БНТ. На миналия заглавието на концепцията му беше “БНТ - знаещата телевизия”. Тогава обясни, че приоритет ще е работата за още по-стабилно развитие на БНТ, в която се правят разлики между съвременност и ретроградност, между факти и фалшиви новини. Не беше допуснат обаче до изслушване пред СЕМ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама