Борисов ще участва в срещата на страните от Западните Балкани в Познан

07:50, 03 юли 19 / Свят 25 935 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският премиер Бойко Борисов ще участва в срещата на страните от Западните Балкани в рамките на т.нар. Берлински процес от 3 до 5 юли в полския град Познан. Това e инициатива, която подкрепя регионалното сътрудничество в рамките на Западните Балкани и допълва политиката на разширяване на ЕС.

Конференцията е платформа за европейския диалог и сътрудничество, което осигурява и подкрепя политиката на разширяване на ЕС. Берлинският процес включва шест страни-партньори от Западните Балкани, Европейската комисия, отделни държави от ЕС, международни финансови институции,международни и регионални организации.

Меркел: Твърдо стоим зад европейска перспектива за Западните Балкани

Полша се присъедини към процеса през 2018 г., а през 2019 г. го оглави. Предишни срещи бяха проведени във Виена (2015), Париж (2016), Триест (2017) и Лондон (2018). Берлинският процес бе иницииран от германското правителство през 2014 г.

На конференцията в Познан трябва да присъства германският канцлер Ангела Меркел Насрочена е и съвместна пресконференция, в която ще участват премиерите на Полша Матеуш Моравецки, на Северна Македония Зоран Заев, на България Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама