България и Черна гора създават работна група в енергетиката

16:27, 01 юли 19 / Политика 25 1156 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България и Черна гора създават двустранна работна група за сътрудничество в областта на енергетиката.

За това се договориха енергийният министър на република България Теменужка Петкова и черногорският й колега - министърът на икономиката г-жа Драгица Секулич по време на разговори в град Подгорица. В срещата участва и изпълнителният директор на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД г-н Ангелин Цачев.

В рамките на работната група експертите ще анализират възможността за коопериране, което ще осигури възможност на българската страна да реализира износ на електроенергия чрез новата инфраструктура на подводния електропровод между Черна гора и Италия, който ще бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г. В рамките на срещата министър Секулич информира българската страна за статуса на проекта.

В тази връзка и в контекста на реализацията на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, съвместната работна група ще анализира възможностите за реализацията на произведена в България електроенергия през територията на Черна гора. Ще бъдат разгледани и опциите за пазарни обединения между страните.

По думите на министър Петкова, след въвеждането в експлоатация на инфраструктурата на подводния кабел, Черна гора ще заеме важно място в електроенергетиката на региона. „Сътрудничество между двете страни ще гарантира сигурност при преноса и търговията на електроенергия в региона на Югоизточна Европа“, подчерта тя.

По време на среща със заместник министър-председателя и министър на земеделието и горите на Черна гора г-н Милотин Симович министър Петкова заяви, че България приветства предприетите от Черна гора действия за транспониране на законодателството в областта на енергетиката на ЕС.

Двете страни се договориха следващото заседание на съвместната междуправителствена комисия да се проведе през м. ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама