От старопрестолния град тръгна първия национален поклоннически поход в почит на Свети Иван Рилски

16:33, 01 юли 19 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Светият път“ на България започна от Велико Търново. От старопрестолния град тръгна първият национален поклоннически поход, посветен на 550-годишнината от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от Търновград до Рилския манастир.

Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

Началото на инициативата бе дадено с литургия, която великотърновският митрополит Григорий отслужи в катедралния храм „Рождество на св. Богородица“. Последва литийно шествие с иконата на небесния покровител на българския народ и столицата на Второто българско царство. В процесията се включиха кметът на Велико Търново Даниел Панов, историкът проф. Пламен Павлов, оглавяващ националния инициативен комитет в подкрепа на поклонническото пътуване, организаторите Евгени Коев и Паскал Пиперков и общо около 150 жители на града – ученици, млади хора, учители, общественици, представители на институции и др. През крепостта Царевец шествието достигна до храмовете „Св. Иван Рилски“ и „Св. св. Петър и Павел“, където също имаше служба.

Даниел Панов коментира, че националното поклонническо пътуване е символ на дълбоката връзка на св. Иван Рилски с историческата и духовна столица на България – Велико Търново. Той благодари на организаторите, на съратниците на идеята, сред чиито инициатори преди осем години е и самият Панов, на всички хора, работили за осъществяването й.

„Амбицията ни е поклонническият поход да се утвърди като ежегодна инициатива, която да привлича все повече и повече хора. Походът „Светият път”, възпитава в родолюбие. Участниците ще имат уникалната възможност да повторят в съвременни условия духовния и физически подвиг на онези наши предци, които в едни тежки времена и с реален риск за живота си са пренесли мощите по целия 570-километров маршрут. Инициативата е израз на почит към св. Иван Рилски и славните българи от миналото, които дори в най-трудните и тъмни времена опазват българщината и християнската вяра“, коментира Даниел Панов. Кметът на Велико Търново е част и от националния инициативен комитет в подкрепа на поклонническото пътуване, обединил кметове на общини, общественици, интелектуалци и представили на институции от цяла България.

Проф. Пламен Павлов припомни, че пренасянето на мощите на св. Иван Рилски през 1469 година е един уникален акт на национално единение и обединение по българските земи, случил се още през XV век.

Евгени Коев поясни, че в продължение на 30 дни поклонниците ще изминат 570 километра. По думите му, в различните етапи и събития общият брой на участниците ще достигне 1500. Група от около 20 души ще извърви целия маршрут до Рилския манастир. Поклонниците носят икона, хоругва и плащеница с образа на св. Иван Рилски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама