Кметът на Търговище: Няма нарушения в самата обществена поръчка за санирането

09:08, 02 юли 19 25 1571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Нарушение при изпълнението на обществена поръчка за санирането в Търговище няма'', каза кметът на града д-р Дарин Димитров.

Именно той е човекът, който подава сигнал до Комисията за защита на конкуренцията, след като до него стига информация, че фирми са сключили картелно споразумение – кой къде да поеме конкретна обществена поръчка.

Самият Димитров получил информацията около месец, след като станал кмет на Община Търговище, коментира той в „Тази сутрин” по bTV: „При мен пристигна експертът, който отговаря за санирането. Каза, че е получил мейл на неговата поща от неизвестен изпращач, в който има данни за споразумение между фирмите, извършили паспортизацията и енергийното обследване на тези сгради. След като се събрахме с юристите на общината, решихме да подадем информация в КЗК, защото това беше притеснение за нас и за експертите, които работеха по тази обществена поръчка”.

В Търговище санираните блокове са 50, а има и още заявки. Самото качество на работите било добро, подчерта Димитров.

Схемата обаче е действала на територията на три общини – Пловдив, Търговище и Гоце Делчев. Над 50 са били фирмите, „постигнали разбирателство”.

От тях 33 са били действащите в Община Пловдив, по информация на КЗК. От общината казаха, че при провеждането на търговете преди 4 години не е имало никакво съмнение за манипулирането им или картел между самите фирми. Въпреки това от Община Пловдив отказаха да подкрепят с детайли позицията си в медиите.

Същото направи и от една от фирмите, извършила техническото обследване на един от санираните блокове в града, като казаха по телефона, че не са участвали в картелно споразумение.

През август предстои изслушване пред КЗК на фирмите, заподозрени в картел.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама