Пълно слънчево затъмнение в Южна Америка

18:30, 02 юли 19 / Любопитно 25 969 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пълното слънчево затъмнение ще се наблюдава в части от Чили и Аржентина. Луната ще премине директно пред Слънцето, блокирайки светлината само за няколко минути. Събитието ще се случи късно през деня, така че явлението ще може да се наблюдава близо до хоризонта, пише Нова телевизия.

Както винаги при слънчево затъмнение, хората са призовани да полагат грижи за себе си, защото гледането директно в Слънцето може да увреди очите.

Тази година пълното слънчево затъмнение започва над Тихия океан.

Голямата сянка на Луната първо ще докосне повърхността на океана на изток от Нова Зеландия. Кораби и самолети с туристи ще се отправят от Френска Полинезия, за да станат свидетели на това събитие.

Първата суша, над която ще премине затъмнението е малко парче земя в Тихия океан - атолът Оено - част от британската отвъдморски територия Питкърн. Този необитаван атол ще бъде потопен в тъмнина за почти три минути, като това ще стане в 10:24 местно време (21:24 българско).

Сянката ще достигне крайбрежието на Чили, близо до Ла Серена в 16:38 местно време (23:38 българско). След това затъмнението ще премине през Андите и през южноамериканския континент.

Последни ще го видят жителите в района на Буенос Айрес в 17:44 местно време (0:44 българско време), малко преди залез.

Следващото пълно слънчево затъмнение отново е над Южна Америка, на 14 декември 2020 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама