Захариева: Западните Балкани продължават да са високо в дневния ред на ЕС

12:10, 02 юли 19 / Политика 25 1577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Темата за Западните Балкани продължава да бъде високо в дневния ред на ЕС. Без подкрепата на председателствата на Съвета на ЕС, това щеше да бъде невъзможно'', заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

Министър Захариева взе участие в дискусия, на която бяха обсъждани приоритети на Финландското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започна на 1 юли и ще продължи до 31 декември 2019 г.

Тя отбеляза, че Финландия поема щафетата в не много лесен период за Европа, защото предстои сложен преход от старата към новата Европейска комисия, но изрази увереност, че страната ще се справи добре.

„Финландците са известни с това, че умеят да постигат компромиси. Аз бих добавила и известния северен прагматизъм, стратегическа визия и отдаденост на европейската идея“, отбеляза Захариева.

Според нея Европа се намира в период, в който все по-трудно успява да постига компромиси и да се обединява около общи приоритети и политики.

„Това разделение със сигурност не помага на това да има по-силен съюз. Не само, че не помага, но и различията, които имаме в Съвета, стават все по-видими за партньорите. Нашата молба е – работете така, че различията, които имаме, по-скоро да ни обединят, а не да има първа и втора категория европейски държави. Такива няма“, заяви Захариева.

Тя поздрави финландския посланик у нас Пайви Блинника за приоритетите, които страната ѝ е набелязала и към които ще се придържа по време на своето председателство. „Климатичните промени и околната среда са високо в приоритетите на ЕС. Но за друга държава, която ги извади като един от основните четири акцента на нейното председателство, не се сещам“, посочи българския външен министър.

Програмата на председателството на Финландия е съсредоточена около четири основни приоритета: укрепване на общите ценности и принципите на правовата държава; повишаване на конкурентоспособността и социалното приобщаване на ЕС; укрепване на позицията на ЕС като световен лидер в действията в областта на климата и цялостна защита на сигурността на гражданите. Финландия ще бъде първото председателство, което ще интегрира новите приоритети на стратегическата програма за 2019—2024 г. в работата на Съвета.

Министър Захариева изрази и радостта си и от факта, че темата за европейската интеграция на Западните Балкани присъства в програмата на финландското председателство, въпреки че не е изведено като основен приоритет. Тя припомни, че страната ни положи големи усилия в тази посока и изрази надежда стартирането на преговорите за Албания и Северна Македония да не бъде отложено след месец октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама