Румен Радев: Надявам се повече китайски инвеститори да идват в България

13:32, 02 юли 19 / Политика 25 1074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев ще изложи още веднъж предимствата на България като инвестиционна дестинация в изказването си днес на сесията "Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт" - част от Световния икономически форум в китайския град Далиен, известен като „Летния Давос“.

Българският президент е на държавно посещение в Китайската народна република по покана на своя колега Си Дзинпин.

,,Надявам се повече китайски инвеститори да идват в България, да имаме общи проекти и инвестиции във всички области, от които имаме нужда. Затова е важно и държавно, политическо отношение на най-високо ниво и смятам, че тук вече ще имаме едно "добро отваряне на вратата", посочи Радев.

Радев предложи на Ли Къцян откриване на пряка въздушна линия

Има бизнес интереси за всичко, така че мащабът може много бързо да се урегулира, коментира президентът в отговор на въпрос и прикани да не се подценява геостратегическото положение на България, която определи като изключително важно звено от инициативата "Един пояс, един път".

"Трябва да се борим това стратегическо място да се оползотвори възможно най-бързо и най-добре. През нашата територия трябва да минат железопътни връзки, магистрали, воден транспорт, модернизация на пристанища, на летища. Надявам се, че с мощта на китайските инвестиции това може да стане бързо, посочи президентът Радев, като добави, че зависи по какъв начин ще успеем да се кооперираме, при спазване на всички правила и принципи на ЕС - нещо изключително важно", предаде думите на президента БТА.

Румен Радев: За нас Китай е първостепенен партньор от изключително значение

Румен Радев е разговарял днес със Сю Цин, губернатора на китайската провинция Хъбей, която е с население над 75 милиона души, огромен брутен вътрешен продукт, модерна инфраструктура, мощна индустрия и много модерно селско стопанство.

,,Идентифицирахме редица области, където те могат да инвестират", посочи президентът Радев. По думите му с губернатора са се договорили да бъде разработен конкретен план, в който да се набележат области и проекти от взаимен интерес и да се намерят начин за реализирането им в определени срокове. Президентът посочи, че ще призове такъв план да се направи съвместно с българското правителство, с работодателски и бизнес организации, с НСОРБ, като добави, че водещата роля е на правителството.

Радев каза, че утре ще сподели с китайски си колега Си Цзинпин желанието и на ръководството на провинция Хъбей да се работи съвместно по конкретни направления. Той открои транспортна инфраструктура, енергетика, автомобилостроене, зелена енергия, селско стопанство, информационните технологии.

Румен Радев заминава на държавно посещение в Китай

Президентът Радев се срещна и с Клаус Шваб, основател и президент на Световния икономически форум в Давос. Държавният глава определи срещата като много интересна и посочи, че Световният икономически форум не е само организация за анализ на световните тенденции в икономиката и социалната дейност, а формира визии, стратегия и решения за много съвременни проблеми.

,,Много важно е да работим в тясно сътрудничество с този форум, за да може да се ползваме не само от тези резултати, но и България да попада в тези визии и стратегии за бъдещето на света", коментира българският държавен глава.

По-рано днес на откриването на форума в Далиен говори китайският премиер Ли Къцян, който заяви, че в светлината на забавящия се глобален растеж, трябва да съживим духа на сътрудничеството, тъй като сме партньори или "пътници в една лодка".

,,Живеем в свят на дълбока взаимозависимост. Страните разчитат взаимно на своите пазари. Никоя страна не може да осигури развитието си в изолация, посочи Ли Къцян пред присъстващите на форума."

Той заяви, че рисковете пред глобалната икономика нараснаха до определена степен, наблюдава се забавяне в международната търговия и инвестициите, нараства протекционизмът и има увеличаваща се несигурност и дестабилизиращи фактори. Всички трябва да вземем проактивни мерки за справяне с тях, посочи китайският премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама