Франция и Германия склонни Кристин Лагард да бъде шеф на ЕЦБ

15:54, 02 юли 19 / Свят 25 1000 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард може да стане новия председател на Европейската централна банка в резултат на предварителни споразумения между Франция и Германия, съобщиха източници, цитирани от Ройтерс и Блумбърг.

Дипломатически източник, запознат с въпроса, посочи, че френският президент Еманюел Макрон е предложил на германския си колега Ангела Меркел, че Кристин Лагард трябва да получи управленския пост в ЕЦБ след изтичането на мандата на Марио Драги по-късно тази есен.

Доналд Туск: Урсула фон дер Лайен трябва да стане председател на ЕК

Същият източник добави, че Меркел е "много положително" настроена към идеята Лагард да оглави ЕЦБ.

Според последни непотвърдени информации на агенция Блумбърг е възможно германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен да оглави Европейската комисия, белгийският премиер Шарл Мишел да стане председател на Европейския съвет, Марош Шевчович да поеме външната политика на ЕК (върховен представител за външните работи).

POLITICO: Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

Според същите слухове Франс Тимерманс, който все още се спряга като възможен кандидат за поста шеф на ЕК, може да поеме поста на европейски комисар по икономическата и индустриална политика, а Надя Калвиньо - европейски бюджетен комисар.

Европейските лидери обсъждат Урсула фон дер Лайен за мястото на Юнкер?

Също така се говори, че председателството на Европейския парламент ще бъде разделно на два 2,5-годишни мандата между Манфред Вебер и представител на социалистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама