Източникът на салмонела не е Детска млечна кухня в Русе

16:20, 02 юли 19 25 1128 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Източникът на салмонела не е Детска млечна кухня в Русе - това показват резултатите от лабораторното изпитване на пробите от храната, от контактните повърхности - маси, плотове за работа и технологично оборудване, и от персонала.

Затвориха млечната кухня в Русе заради салмонелоза

Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в крайдунавския град д-р Георги Дяков, цитиран от БТА. Детска млечна кухня спря временно работа в края на миналата седмица след заповед на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе. Причината беше регистрирани случаи на салмонела в детска ясла номер 9 в града.

По време на заседание днес на екипа от представители на Областната дирекция по безопасност на храните и на Регионалната здравна инспекция в Русе е решено от утре Детска млечна кухня да възобнови дейността си. Дяков обясни, че от детска ясла номер 9 са изследвани почти всички - без служителите, които са в отпуск, и без децата, които не посещават заведението. Той каза още, че работата там продължава, като най-вероятната причина за разпространението на инфекцията е занижена лична хигиена.

Дяков обясни, че за една от служителките в яслата е установено, че е "скрит носител" на салмонела от същия вид, открит и при децата. По думите му не може да се каже със сигурност кой е първоизточникът. Служителката и децата, които са носители на бактерията, няма да посещават яслата, докато не се излекуват. Дяков обясни, че децата, приети през миналата седмица в болницата с инфекцията, вече са изписани и са в добро общо състояние.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама