Определиха дата на президентските избори в Румъния

10:50, 03 юли 19 / Свят 25 1086 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият тур на президентските избори в Румъния ще се състои на 10-ти ноември, а вторият – на 24-ти ноември. Това стана ясно след предварителни консултации между премиера Виорика Дънчила и представителите на Постоянния избирателен орган (ПЕО).

Решението ще бъде взето официално от правителствена резолюция, изготвена от ПЕО и Министерството на вътрешните работи като съ-инициатор. Проектът ще бъде изпратен от ПЕО на МВР в сряда и може да бъде приет от правителството следващата седмица.

Последните президентски избори се състояха през ноември 2014 г., след като Клаус Йоханис ги спечели след втория тур. Президентът Клаус Йоханис заяви в неделя в Брюксел, преди заседанието на Европейския съвет, че иска да бъде президент на Румъния, като по този начин отрече информацията, че ще се кандидатира за висок пост в Европейския съвет или до Европейската комисия.

Последните социологически проучвания, публикувани във вторник сочат, че Клаус Йоханис ще спечели втори мандат в президентския дворец в Коточани, пише БГНЕС.

Управляващата социалдемократическа партия (СДП) все още не е решила кой ще е нейния кандидат. Очаква се няколко души да се състезават в партията за кандидат – президент. Премиерът Дънчила каза, че няма да участва в надпреварата, докато Еуген Теодоровичи, Ливиу Плесояну и Сербан Николае изразиха намерението си да се включат в нея.

В същото време Дънчила се съгласи с Калин Попеску Търичану да има коалиция между социалдемократите, АЛДЕ и Про-Румъния с общ кандидат за Коточани.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама