В Сопот започват проявите за 169 години от рождението на Иван Вазов

11:40, 03 юли 19 / Култура 25 1770 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Сопот започва едноседмичната програма, посветена на 169-ата годишнина от рождението на Иван Вазов. Началото поставя среща разговор тази вечер с Маргарита Петкова.

На 5 юли програмата включва фестивал на старата градска песен "С мечти и блянове крилати...", а в късния след обяд в експозиционната зала на къща-музей "Иван Вазов" ще се открие изложба "Паричните знаци на Княжество България, Царство България и Република България".

Акцент този ден е отбелязването на 125 години от публикуването на романа "Под игото" като самостоятелно издание.

В навечерието на рождения ден на Патриарха на българската литература 8 юли в Етнографския и занаятчийски център "Сопотски еснафъ" ще се проведе литературно-музикална вечер.

Кулминацията на тържествата е на 9 юли, като проявите започват с тържествена литургия в църквата "Св. Св. Петър и Павел", след което, времето до обяд е посветено на децата на Сопот и фен-среща с Изабел, носителка на детската Вазова награда за 2019 г.

Следобед е предвидена среща с лауреати на Вазова награда за литература, сред които са проф. Боян Биолчев и Иван Гранитски.

Носителят на Вазовата награда за 2019 г. Милен Русков ще получи отличието си вечерта на специална церемония на площад "Иван Вазов".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама