Коя е Урсула фон дер Лайен, посочена от евролидерите за шеф на ЕК

12:40, 03 юли 19 / Свят 25 1298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Урсула фон дер Лайен е родена в околностите на Брюксел. Сега, почти 60 години по-късно, като политик тя отново ще трябва да се върне в столицата на Белгия и целия Европейски съюз, защото нейната кандидатура беше издигната за председател на Европейската комисия, пише „Дойче Веле“, предава БГНЕС.

Фон дер Лайен е член на германската Християндемократическа партия, в голямата политика е вкарана от канцлера Ангела Меркел. В един момент тя дори беше разглеждана като вариант за наследник на Меркел, но най-вероятно ще й бъде отредено да оглави Еврокомисията. Окончателно този въпрос трябва да се реши тези дни от Европейския парламент.

Туск: Урсула фон дер Лайен поема ЕК, Шарл Мишел - Европейския съвет

Първите 13 години от живота си Урсула фон дер Лайен е прекарала в Брюксел. Нейният баща, който по-късно става министър-председател на провинция Долна Саксония, Ернст Албрехт, първоначално заема ръководни постове в Европейската общност за стоманата и въглищата, а след това в Европейската икономическа общност, т.е. в структурите, които са в основата на днешния Европейски съюз. По тази причина фон дер Лайен, за разлика от много други берлински политици, свободно говори английски и френски езици и се чувства уверено на международната политическа сцена.

В правителствата, оглавявани от Меркел, фон дер Лайен заема различни министерски постове. От 2005 до 2009 г. майката на седем деца е била министър по въпросите на семейството. Със своя решителен подход по въпроса тя изпращаше ясни сигнали на берлинския политически елит и често беше подложена на критика. Фон дер Лайен стартира изплащането на детски надбавки. Тя настояваше да се увеличи финансирането за възпитателните учреждения на федерално ниво.

Борисов: Доволен съм, че се постигна компромис, животът продължава

През 2009 г. във второто правителство на Меркел дипломираният лекар фон дер Лайен стана министър на здравеопазването. А след 4 години, през декември 2013 г. тя оглави министерството на отбраната. Запази поста си на военен министър и през 2017 г. след трудните преговори за съставяне на управляваща коалиция, в която влязоха представители на ХДС/ХСС и ГСДП.

Никой от нейните 17 предшественици мъже не е успявал да се задържи като министър на отбраната в течение на 6 години. Преди да оглави министерството на отбраната, политическата кариера на амбициозната фон дер Лайен въвреше гладко. Тя винаги беше лоялна на Меркел, а канцлерката виждаше в нея своя опора както в правителството, така и на партийните конгреси на ХДС.

На поста министър на отбраната пред Урсула фон дер Лайен стояха множество трудни задачи. Бундесверът остро се нуждаеше от съвременни оръжия, професионално планиране и нови квалифицирани кадри. Новият министър започна да настоява за увеличаване на разходите за отбрана. И тя успя да промени правителствения курс на свиване на армейския бюджет и да постигне увеличение на броя на военнослужещите – за пръв път от обединението на Германия през 1990 г. Ликвидирайки квотата от 185 хиляди военнослужещи, фон дер Лайен постигна задачата отбранителната политика да стане част от външната политика на Германия. Тези промени отговаряха на духа на времето: Бундесверът по това време вече участваше в борбата, която международната общност водеше с терористите от „Ислямска държава“.

„Ние излязохме от фазата, когато държавата не обръщаше внимание на проблемите на Бундесвера“, заяви министърката през 2017 г. И посочи две, според нея, важни промени, които са се случили през това време в сферата на отбраната: „Положението в сферата на сигурността се промени до такава степен, че Бундесверът се сблъска с множество задачи: от операцията в Сирия, Ирак, Мали и мисиите в Средиземно море до помощта за бежанците и охраната на източните граници. И едновременно с това ние успяхме коренно да променим ситуацията с финансирането, въоръжението и кадрите“, обобщи своята дейност фон дер Лайен.

Но нейният престой на поста министър на отбраната опетни в някаква степен безупречната й преди това политическа репутация. Вина за това имаха кадровите решения, които тя взимаше, и скандалите около ведомството. Осъществяването на много важни проекти за превъоръжаването се забавиха. В редовете на армията бяха открити десни екстремисти и насилие над по-младите войници. Министър фон дер Лайен много повече, отколкото нейните предшественици, се дистанцира от армията и до голяма степен изгуби доверието на своите подчинени. Към това се добавиха и други пропуски, например, непланираните гигантски разходи за ремонта на учебния германски платноход на ВМС „Горх Фок“ или сключването на супер скъпи договори за консултантски услуги за Бендесвера от един от нейните най-доверени лица.

Въпреки всичко това, Урсула фон дер Лайен има множество предимства, за да заеме поста председател на Еврокомисията. Освен знанието на езици и вътрешнополитическата кухня на Евросъюза, тя успешно е участвала в изграждането на Европейския отбранителен съюз.

„Европейската армия, като дългосрочна цел, и НАТО – това са двете страни на един медал. Важното е европейците да се превърнат в стабилна опора на НАТО не само, за да се запази доверието към алианса, но и за да звучи по-уверено гласът на ЕС“, смята фон дер Лайен.

През 2016 г. тя активно подкрепи мисията на НАТО в Егейско море край турското и гръцко крайбрежие, която трябваше да подкрепи европейската гранична агенция „Фронтекс“ в борбата й с каналджиите на мигранти в Европа.

Урсула фон дер Лайен, която вече беше разглеждана като наследник на канцлера Меркел, не се страхува да заеме висок политически пост. През 2010 г. след внезапната оставка на федералния президент Кристиан Вулф, когато бързо трябваше да се посочи името на човек, способен да заеме този пост, тя бе сред кандидатите. Сега започва нейната кариера в Брюксел. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама