Българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в Европа

14:40, 03 юли 19 25 1438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа”. Това се казва в становище на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОРБ/, която обединява представителните на национално равнище работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, чийто членове създават 86% от брутната добавена стойност и дават работа на 82% от наетите в България.

„Цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент „Пазар ден напред“ за ден на доставка 3 юли 2019 г., е най-високата в Европа – базовата цена за мегаватчас достигна 195,40 лв., при цени на офпик и пик - съответно 144,08 лв. и 246,72 лв. Това ценово ниво надхвърля средноевропейското 2 пъти, а спрямо пазарите с най-развити икономики – Германия и Франция превишаването е 3 пъти”, пише още в становището.

Това отдавна не е изолиран случай само в един пазарен ден – сигнализирали сме многократно с конкретни данни. Системно от началото на 2019 г. или 183 последователни дни средната цена на електроенергията за индустрията в България е по-висока от тази във вече споменатите Германия и Франция, че и Австрия, Чехия, Словакия, Швейцария. А като се добавят доплащанията за преференциалните цени на т.н. „американски централи“ /каквито доплащания няма в нито една друга европейска страна/, се получава като краен резултат това, че българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа.

При настоящите трудности в генерацията на електроенергия от въглища и скъпите емисионни квоти, пазарът ще изпитва хроничен недостиг на електроенергия, а цените биха били лесно манипулируеми.

Както многократно сме подчертавали, именно в такава ситуация е важно адекватното управление на електрогенериращи мощности, съобразено с рационално предлагане.

Остава актуален и многократно поставяният от нас въпрос за осигуряването на капацитети за адекватен внос на електроенергия именно в такива случаи – както за целите на интрадей търговията, така и за обезпечаване на ликвидност за сегмент „Пазар ден напред“”, пише в становището на АОРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама