16 ученици са с максимален брой точки на изпита по БЕЛ след 7 клас, а по математика - 141

14:25, 03 юли 19 / Общество 25 397 Topnovini

16 ученици са получили максимален брой точки на изпита по БЕЛ след 7. клас, а по математика – 141. Toва каза Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ към МОН, на пресконференция във връзка с резултатите от националното външно оценяване след седми клас, предаде Агенция „Фокус“.

На изпита след 7 клас оценките по БЕЛ са над средния брой точки, докато по математика – под средния

„Средният резултат по български език е 53,06 точки, а по математика - 33,62 точки. По БЕЛ има близка постижимост на отворените и затворените отговори, докато поматематика затворените отговори са с по-голяма постижимост“, посочи Костадинова и обясни, че част от учениците не са работили по отворените отговори.

Тя уточни, че тази година има повече ученици със 100 точки и по двата предмета, както и по-малко с 0 точки. Костадинова представи резултатите от националното външно оценяване след 7 клас. На изпит по БЕЛ са се явили 55567 ученици, а по математика - 55474. По БЕЛ със 100 точки са 16 души, а с 0 т. – 107. По математика броят на получилите максимален резултат е 141, а 109 са с 0 точки. Само един ученик е получил максимален брой точки и по двата предмета, а с 0 т. и на двата изпита са 12 души.

С най-високи резултати и по двата предмета са регионите София, Смолян, Перник и Варна. А с най-ниски по БЕЛ са областите Ямбол, Сливен и Шумен, а по математика – Видин, Шумен и Монтана. Училищата с най-висок резултат по БЕЛ са пловдивската математическа гимназия „Акад. К. Попов“ и софийската математическа гимназия „П. Хилендарски“. По математика най-добре са се представили възпитаниците на варненската математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ и софийската математическа гимназия „П. Хилендарски“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!