Румен Радев и Си Дзинпин приеха декларация за стратегическо партньорство между България и Китай

16:30, 03 юли 19 / Политика 25 368 Topnovini
1
2
3
4
5
6
7
8

Българският президен Румен Радев разговаря в Пекин с китайския държавен глава Си Дзинпин. Двамата постигнаха консенсус за повишаване на отношенията между двете държави до стратегическо партньорство.

Приетата днес от двамата държавни глави Съвместна декларация между Република България и Китайската народна република за установяване на отношения на стратегическо партньорство е израз на взаимното уважение, приятелството, партньорството и активния политически диалог на всички равнища между България и Китай, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев заяви, че изграждането на стратегическото партньорство ще заздрави основата на българско-китайските отношения. Китайската инициатива „Един пояс, един път" е от полза за световния мир и просперитет, България ще участва активно в изграждането ѝ, приветства инвестициите на китайски компании и ще продължи да работи за развитие на отношенията между ЕС и Китай, както и ЦИЕ и Китай, добави президентът.

Българският президент даде висока оценка на постигнатото от китайската държава през последните десетилетия по отношение на повишаването на стандарта на живот, борбата с бедността и създаването на възможности за развитие на китайските граждани.

По време на разговора им Си Дзинпин изрази надежда ЕС да запази приемствеността и стабилността на политиката си спрямо Китай и да гради заедно с него партньорството за мир, растеж, реформа и култура.

„Щастливи сме, че гледате на Китай като на приоритетен партньор и се стремите към засилване на приятелството и сътрудничеството с нас. България е една от първите страни, установили дипломатически отношения с Китай. През изминалите 70 години традиционната дружба между двата народа се задълбочава непрекъснато и се надявам и занапред да работим заедно за справяне с предизвикателствата, които налагат международните промени и да дадем нов тласък на двустранното сътрудничество", подчерта Си Дзинпин.

Румен Радев и Си Дзинпин обсъдиха още откриването на клон на китайска банка в България, който следва да стимулира дейността на китайските инвеститори и реализацията на проекти от взаимен интерес. По думите на българския президент, двете държави следва да разширят партньорството си в сферата на финансовите технологии, в които българските компании имат водещи позиции по отношение на финансовите трансакции, финансовия контрол и банковата сигурност.

Съществувалият повече от две години проблем с изпълнението на изискванията за внос на селскостопанска продукция в Китай от български фирми-износителки на млечни продукти беше поставен на срещата от Румен Радев, който получи уверение от Си Дзинпин, че въпросът ще бъде разрешен. Четирите фирми, които са били засегнати, вече са в списъка на Китайските митници за компаниите, които имат разрешение за осъществяване на такъв внос. Си Дзинпин изрази интереса на китайската страна и за последващо разширяване на вноса на храни и напитки от България.

По време на посещението Президентът Румен Радев проведе разговори с Председателя Си Дзинпин, срещна се с Ли Къцян, Председател на Държавния съвет на Китайската народна република и с Ли Джаншу, Председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители на Китайската народна република.

Двамата държавни ръководители обмениха мнения по двустранните отношения, сътрудничеството между страните от Централна и Източна Европа и Китай, отношенията между Европейския съюз и Китай и по други международни и регионални въпроси от взаимен интерес, като постигнаха широк консенсус.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.