Автопоход и митинг пред парламента срещу промените в Закона за закрила на детето

07:05, 04 юли 19 / Политика 25 392 Topnovini
1

Автопоход под надслов "Против промените в Закона за закрила на детето" ще се проведе в София. Той се организира от националната група "Не" на Стратегията за детето 2019-2030 г." и ще блокира за два часа движението в локалното платно на булевард „Цариградско шосе“, в посока Орлов мост. Протестиращите искат да изразят подкрепата си за представителите на националната група, които ще се срещнат с депутати във връзка с неприемливите за тях промени, които по думите им обхващат 27 закона.

Бисер Петков: Неоснователно се смята, че държавата ще отнема деца при фалшиви сигнали

От групата "Не" на Стратегията за детето 2019-2030 г." припомнят, че не са съгласни неправителствени организации да предоставят социални услуги и телефонната лини за деца в риск да се обслужва от Асоциация "Анимус". Според тях чуждото финансиране на повечето такива организации прави страната ни пряко зависима от небългарски интереси и подкопава суверенитета на България.

Омбудсманът: Стратегията за детето трябва да бъде оттеглена, а не замразена

Протестиращите се противопоставят и на термините „риск от увреждане“, „риск от изоставяне“, „емоционално насилие“ и „бедност“ като довод за отнемане на дете. От групата твърдят, че има направени промени в 27 закона, свързани с правата на децата, и настояват за отмяната им. Посочват също, че не желаят детско правосъдие и отнемане на деца по несъстоятелни доводи или поради бедност.

Автошествието ще започне от локалното платно пред Интер Експо център малко след 10 часа и ще се придвижи до Народното събрание.

Пред парламента протестиращите ще проведат митинг с обикаляне около сградата, а колите ще бъдат паркирани при храма "Александър Невски".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.