Около 50 коли на автопоход против Стратегията за детето

11:30, 04 юли 19 25 934 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 50 коли са се събрали на автопоход против промените в Закона за закрила на детето. Това съобщи Иво Михов, член на софийската група на организаторите на протести към Националната група „Не на стратегията за детето 2019-2030 година“, цитиран от Агенция "Фокус".

Автопоход и митинг пред парламента срещу промените в Закона за закрила на детето

"Ние сме против въвеждането на детско правосъдие в България и смятаме, че всички тези причини за отнемане на деца, които се въвеждат в чл. 36 от Закона за закрила на детето, трябва да бъдат премахнати или съгласувани с родители преди изобщо да бъде приеман този член“, заяви Михов.

Той уточни, че там са описани всякакви причини за отнемане на деца, които определи като абсурдни. „Като например риск от изоставяне – това е повод за отнемане на дете, вписан в чл. 36. А да отнемеш дете поради риск от изоставяне за мен е като да убиеш някого поради риск от отцеубийство – на всеки би трябвало да му звучи абсурдно“, каза още той.

„Народът не е съгласен с политиката, която съществува в нашата страна по отношение на закрилата на децата“, заяви по време на срещата адвокат Владимир Шейтанов.

„Създаваме деца, за да бъдат здрави и щастливи. За съжаление политиката на българската държава в тази област не постига тези цели. Вместо това ни е се предлагат законодателни актове и стратегии с несъществуващи проблеми в България. Предлагат ни се стратегии с несъществуващи принципи“, смята той.

За да се аргументира, той се позова на данните за детската смъртност у нас, която е два пъти по-голяма от средната за Европейския съюз.

Протестиращите настояват за преглед на действащото законодателство за детето и семейството в момента, за критичен анализ на дейността на определени организации, както и за ограничаване на държавната намеса в семейството.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама